Гарантирано от 1 юли: Хлябът с 20% по-евтин

Материал на в-к Стандарт, бр.9386/ 27 май-2 юни 2022 г., с автор: Даниела Денева

Хлябът в търговските вериги ще поевтинее с 20% с махането на ДДС от 1 юли. Това заяви за „Стандарт“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите /НБСХС/. „Проведох разговори с веригите. Те, като социално отговорни, с огромна грижа към своите клиенти, потвърдиха, че това ще се случи. Трябва да се сложи край на спекулациите, че нулевият ДДС на хляба няма да доведе до поевтиняване, а ще предизвика икономически проблеми. Тази е най-социалната мярка, която е приета за първи път в България от социално отговорно правителство. Тя засяга всеки български потребител и гарантира повече пари в портфейла на българите“, заяви Кукушева. И допълни, че това е нейният отговор на различните коментари по въпроса, че премахването на ДДС за хляба няма да доведе до понижение с 20% на крайната цена. „Заявявам го и на бившият финансов министър Милен Велчев, и на председателя на КНСБ, Пламен Димитров, който забрави за социалната насоченост на синдикатите и каза, че това няма да бъде работеща мярка. И на още куп икономисти, които се опитват да откажат коалицията от въвеждане на такава мярка. Тя работи в целия Евросъюз. Въпросът е на кого пречи у нас?“, заяви Кукушева.

На различни коментари, че нулевият ДДС ще е от полза на богатите, които ще си купуват по-евтино луксозни хлябове, шефът на НБСХС отговори: „Скъпите хлябове са едва около 1,5% от продуктовата гама в България. Глупаво разсъждение е, че хлябът на богатите щял да поевтинее. Ние като производители познаваме уязвимата част на населението- те са нашите клиенти. И сме убедени, че те ще останат доволни. Тези минус 20% са от крайната цена на хляба и ще задържат цената минимум за 3 месеца. Защото ние сме пред жътва.“

Кукушева посочи, че прибирането на пшеницата започва в Южна България на 20 юни. По думите й, очаква се изключително добра реколта, а житото ще е с много добри хлебопекарни качества. „Всичко това се случва благодарение на неуморния труд на т.нар. „зърнари“, които всъщност подсигуриха България да няма продоволствена криза“, категорична е председателката на браншовия съюз. Тя очаква цената на пшеницата да се успокои. „Винаги по време на жътва и през следващите 2-3 месеца цената на пшеницата пада и се задържа по-ниска. И отново увери, че падането на крайната цена на хляба с 20% е гарантирано от търговските вериги.“ А ако някой си позволи да намали цената на хляба с по-малко от 20%, това ще бъде пример за нелоялна търговска практика и контролните органи неминуемо ще го засекат“, увери Кукушева. Тя призова да се сложи край на спекулата в коментарите на хора, които не са произвели и един хляб в живота си, както и не са платили дори една работна заплата.