„Храната, която никога не омръзва”

Истини и митове за хляба

 

Мит: Хлябът не е полезен!
Истина: Абсолютна заблуда! Хлябът е най-функционалната храна за човека. Той е най-балансирана храна по отношение на съдържание на въглехидрати, белтъци и мазнини съобразно нуждите ни.

Той е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини. Хлябът е един от основните източници на необходимите ни растителни въглехидрати. 100 гр. хляб „Добруджа” съдържат около 8,5 гр. белтъчини, 1 гр. мазнини и 46 гр. въглехидрати.
Хлябът съдържа всички незаменими аминокиселини, като в по-голямо количество са левцин, фенилаланин, метионин, триптофан.
Хлябът е добър източник на витамини от група В и е всекидневният ни източник на минерални вещества – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо Той съдържа и баластни вещества – фибри, които не се разграждат при храносмилането и се изхвърлят почти напълно. Тези баластни вещества играят важна роля – преминавайки през червата, стимулират дейността им и отнасят със себе си излишните мазнини от храната. Така помагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта.
Човек може да оцелее дълго време, ядейки само хляб.

Нашата препоръка – за да сте здрави консумирайте редовно хляб. Няма вреден хляб, има неправилно хранене. Редувайте различните видове за по-пълноценно и по-здравословно хранене.

Прочетете цялата статия в линка от заглавието.