УТВЪРДЕН СТАНДАРТ „БЪЛГАРИЯ“

Регистър на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден стандарт „България“ за 2020 година

актуална към 18.08.2020г.

ФИРМА АДРЕС
ПК „ПИРИН“ гр.Разлог, пл.“Преображение“ №1
ЕТАЛОН 66“ ЕООД гр. Симитли, Промишлена зона
Мелница „ТОПАЗ МЕЛ“ с.Венец, общ.Карнобат
ДЕСИЙ“ ЕООД гр.Айтос, ул.“Лозенград“ №4
ПЕРЛА ТРЕЙД- АЙТОС“ ЕООД гр.Айтос. Промишлена зона
Мелница „КЛЕЪРМОНТ“ АД с. Камено, общ. Камено
Мелница КАРНОБАТ-2006“ АД гр.Карнобат, ул. „Индустриална“ №1
Хлебозавод „ФРЕШ ТЕЙСТ“ ООД гр. Варна, ул.“А.Курчатов“ №1
Мелница „ВАРНА“ АД гр. Варна, ул.“А.Курчатов“ №1
КОРЕКТ ГРУП КЕТЕРИНГ“ ООД гр.Варна, местност „Салтанат“
ХЛЕБОЗАВОД СТРАЖИЦА“ ООД гр. Стражица, ул.“Белянка“№31
ЕТ „ЯНА-1“ ЕООД с.Ресен, общ.В.Търново, ул.“В.Коларов“ №1
Мелница „Станчо Хаджидимитров“ АД с. Балван, обл.В.Търново
Мелница “МИО“ ООД гр. Павликени, обл.Велико Търново
Мелница „АГИС“ ООД гр.Стражица, обл. Велико Търново
СЛАВЯНКА“ ЕАД гр. Горна Оряховица, ул. „Родопи“ №1
Мелница „АРЧАР“ ООД с.Арчар, обл. Видин
ЕТ „ИВИЛ-ИВАН КРЪСТЕВ“ Фабрика за хляб и хлебни изделия „Кравай“ гр.Видин, Западна складова зона
ГЕЙВ“ ООД Цех за тестени изделия с.Антимово, общ.Видин, ул.“Пета“№34
ЕТ „ЦВЕТАН ГОРАНОВ ЦВЕТОГОР” гр.Враца, ул. „Хр.Ботев” №142
Мелница „ЛАНА МЕЛ“АД гр.Мездра, ул.“Св.Св.Кирил и Методи“№43
Хлебозавод „НЕКТАР“ АД гр.Севлиево, ул.“Н.Петков“ №65
ХЛЕБОЗАВОД ГАБРОВО“ ООД гр. Габрово, ул. „Н.Войновски“ №146
Хлебозавод „САВИМЕКС“ ЕООД гр.Добрич, ул.“Гоце Делчев“№19
Хлебозавод „ДОБРУДЖАНСКИ ХЛЯБ” АД гр. Добрич, ул.“23-ти септември“ №4
ДЕЙЛИ ФУДС“ АД гр. Кюстендил, ул.“Индустриална“№1
Мелничен комплекс-Дупница“ ООД гр.Дупница, ул.“Аракчийски мост“№3
Мелница „ТЕХРА“ ЕООД с.Ломец, обл.Ловеч
ХЛЕБОПРОИЗВОДСТВО И СЛАДКАРСТВО“ ЕООД, Троян гр.Троян, ул. „Ген.Карцов“№387
ВИП СИМЕРС ГРУП“ ООД гр.Пловдив, ул. „Петко Каравелов“№1
АПЕ -2001“ ООД с. Галиче, обл. Враца, общ.Бяла Слатина
Хлебозавод “МИО“ ООД гр.Пазарджик, ул.“Димчо Дебелянов“ №11
ХЛЕБОЗАВОД ПЛЕВЕН“ ЕООД гр.Плевен, кв.424
Хлебозавод „СИМИД АГРО“ ЕООД гр.Пловдив, ул.“Кукленско шосе“№3
ТРАКИЙСКИ ХЛЯБ“ ООД гр. Пловдив, Околовръстен път
Мелнична кооперация „СИМИД 1000“ гр.Пловдив, ул.“Кукленско шосе“№3
Мелница „АГРОМИЛ“ АД гр.Пловдив, ул.“Георги Бенев“№16
ЛОЗАНА-62“ ЕООД с.Радиново, обл.Пловдив
Мелница „АЛИМЕТ“ ООД гр.Бяла, ул.Стефан Стамболов“№86
ФАВОРИТ -98“ ООД гр.Велико Търново, ул.“Сан Стефано“№32
Мелница „СЛИВЕН“ АД гр.Сливен, кв.“Индустриален“
Хлебозавод „БРЕД КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ“ АД гр.Сливен, бул.“Цар Симеон“№49
Мелница „МЕЛКОМ“ ООД гр.Сливен, Нова индустриална зона
ДЕНИЦА-НИС 2015” ООД с.Николаево, обл.Сливен
ГУДМИЛС“ ЕАД гр.София, район Подуяне, ул.“Павлина Унуфриева“№4
ЕЛИАЗ“ ООД, София гр.София, ул. „Самоковско шосе“№2Б
СИМИД СОФИЯ“ ЕООД гр.София, район Люлин, ул.“Околовръстно шосе“, кв.64-2
Мелница “ЕЛИАЗ“ ООД, с.Петково с.Петково, общ.Елин Пелин, Софииска област
ХЛЕБОПРОИЗВОДСТВО СЗ“ ООД гр.Стара Загора, ул.“Васил Левски“№43
КАЗАНЛЪК ХЛЯБ“ ООД с.Розово, общ.Казанлък
ЛИМЕЦ БЪЛГАРИЯ“ ООД фурна за хляб и закуски гр. Антоново, ул. „Тузлушки герой“
Мелница „БРАТЯ ПИЛЕВИ“ ООД с. Конуш, обл.Хасково
Мелница „ЗЪРНЕНИ ХРАНИ“ АД гр.Хасково, Източна индустриална зона
ХЛЕБНА ПРОМИШЛЕНОСТ“ АД гр.Харманли, Сев.индустриална зона
ХЛЕБОЗАВОД“ АД гр.Хасково, ул.“Правда“№41
ХЛЕБОЗАВОД ТИМС ФУУДС“ ЕООД гр. Хасково, ул.“Дунав“№1А
РИТЪРН“ ЕООД гр.Пловдив, ул.“6-ти септември“№84
РПК СЕПТЕМВРИ“ гр.Нови Пазар, ул.“Патриарх Евтимий“№2А
Кооперация „Областен кооперативен съюз- Благоевград“ гр.Благоевград, ул.“Васил Левски“№13

Новата политика за храните – „От фермата до вилицата“

Членове на Европейския парламент проявяват голям интерес към новата политика „От фермата до вилицата“ („Farm to Fork“), предложена от бъдещия председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лейен.

Новата стратегия беше описана от Урсула фон дер Лейен като стратегия за устойчива храна, която ще обхване всяка стъпка в хранителната верига от производството до консумацията.

За идеята разказват европейското издание Euractiv и Институтът за агростратегии и иновации.

Стратегията ще бъде координирана от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и ще включва още бъдещите еврокомисари по здравеопазване – Стела Кириакидис, по земеделие и развитие на селските райони – Януш Войчеховски, и по околна среда – Вирджинюс Синкевичиус.

„Малките и средните предприятия в Европа трябва да играят роля в изготвянето на новата стратегия „От фермата до вилицата“ – цялостната хранителна политика на ЕС“, заяви австрийският евродепутат Лукаш Мандл.

Темата с хранителната политика е била засегната миналата сряда по време на прием в Брюксел, организиран от Хербалайф и Работната група за здравословно хранене на мрежа от малки и средни предприятия. Това е неотдавна създадена платформа, която представлява интересите на 10 милиона малки и средни предприятия в Европа.

Мандл отбелязал, че в новата стратегия има част, която е посветена на земеделието и селското стопанство, но трябва да има нещо, насочено към малките и средните предприятия поради тяхната гъвкавост и иновации в хранителната верига.

„Трябва да изградим общности сред малките и средни предприятия и да им дадем насоки, тъй като те предоставят продукти, близки до клиентите и те могат веднага да задоволят нуждите на клиентите, дори повече от по-големите компании и корпорации“, подчертава австрийският евродепутат.

Въпреки че новата хранителна политика все още не е добре дефинирана, от отговорите на членовете на новата ЕК, предоставени на писмените въпроси на Европарламента, може да се получи представа за това каква може да бъде новата политика на ЕС в областта на храните.

Например, в отговорите си Тимерманс пояснява, че му е възложено да координира цялата верига от „Фермата до вилицата“ като част от европейската зелена сделка.

По-широката стратегия ще се занимава с цялата верига на производство и потребление на храни, като се обръща специално внимание на насърчаването на ефективни и устойчиви методи за производство на храни, но също така и на засилването на подкрепата за иновации, цифровизация и smart технологии, казва още Тимерманс.

Бъдещият еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски също подчертава необходимостта от стимулиране на използването на цифрови технологии. Належащо е също да се гарантира, че секторът ще може да остане конкурентоспособен

Стела Кириакидис: „Напълно съм убедена, че храната, здравето и околната среда са неразделни и очаквам приносът ми към „Зелената сделка“ да бъде от съществено значение чрез новата стратегия „Farm to Fork“.

Според кандидата за здравен комисар, една от целите на тази стратегия ще бъде да осигури на европейците питателна, достъпна и безопасна храна.

Новата стратегия ще разчита на консолидирана рамка, наскоро подсилена с промени в Общия закон за храните.

Приет след противоречията около оценките за безопасност на оспорвани продукти като хербицида глифозат, ревизираният закон ще има голямо влияние не само върху пестицидите, но и върху всички разрешения по агро-хранителната верига. 

Бъдещият комисар по здравеопазването Кариакидес посочва в писмените си отговори, че ЕС „трябва да проучи етикетирането на хранителните вещества и здравето по холистичен (цялостен) начин, като се отвори към преразглеждане на сегашната система за етикетиране на храните.

Австрийският евродепутат Лукаш Мандл също изтъква разликите между лекарствата и хранителните добавки, действащи в регламента за храненето и здравето. Те са особено важни за доставчиците, които искат да бъдат иновативни на пазара на храни.