УТВЪРДЕН СТАНДАРТ „БЪЛГАРИЯ“

Регистър на фирмите произвеждащи хляб и брашно по Утвърден стандарт „България“ за 2024 година

актуализиран на 24.04.2024 г.

ФИРМААДРЕС
Кооперация „Потребителна Кооперация ПИРИН“-Разлоггр.Разлог, ул.“Преображение“№1
„ЕТАЛОН 66“ ЕООДгр. Симитли, Промишлена зона
Кооперация „Областен кооперативен съюз- Благоевград“гр.Благоевград, ул. „Васил Левски“ №13
„КРУМ ГЕРОВ ТМ“ ЕООДгр. Гоце Делчев, ул. „Райко Джинзифов“ №7
Фурна на Потребителна кооперация „ИСКРА“с.Първомай, общ. Петрич
Мелница „ТОПАЗ МЕЛ“с.Венец, общ. Карнобат
„АГРОКОРН“ ООДгр. Бургас, ул.“Фердинандова“ №43
„ХИТЕКС“ ЕООДгр.Айтос, ул.“Москва“ №19
„ДЕСИЙ“ ЕООДгр.Айтос, ул.“Лозенград“ №4
“ПЕРЛА ТРЕЙД- АЙТОС“ ЕООДгр.Айтос. Промишлена зона
Мелница КАРНОБАТ-2006“ АДгр.Карнобат, ул. „Индустриална“ №1
„ФРЕШ ТЕЙСТ“АДгр. Варна, ул. „А.Курчатов“ №1
Мелница „ВАРНА“ АДгр. Варна, ул. „А.Курчатов“ №1
ЕТ „ЯНА-1“ ЕООДс.Ресен, общ.В.Търново, ул. „В.Коларов“ №1
Мелница „Станчо Хаджидимитров“ АДс. Балван, обл. В.Търново
Мелница “МИО“ ООДгр. Павликени, обл.Велико Търново
Мелница „АГИС“ ООДгр.Стражица, обл. Велико Търново
Мелница „АРЧАР“ ООДс.Арчар, обл. Видин
ЕТ „ИВИЛ-ИВАН КРЪСТЕВ“ Фабрика за хляб и хлебни изделия „Кравай“гр.Видин, Западна складова зона
ЕТ“Цветан Горанов-Цветогор-Радка Горанова“с.Големо Бабино, общ. Криводол
Мелница „Лана Мел„АДгр.Мездра ул.„Св.Св.Кирил и Методий“ №43
“НЕКТАР“ АДгр.Севлиево ул. „Никола Петков“ №65
„Лулис Мел- България“ ЕАДгр. Ген.Тошево, ул. „Трети март“ №57
“ДЕЙЛИ ФУДС“ АДгр. Кюстендил, ул. „Индустриална“ №1
„ЕН ДЖИ БЕЙКЪРИ“ ЕООДгр.Благоевград, ул. „Места“ №13
„Мелничен комплекс-Дупница“ ООДгр.Дупница, ул. „Аракчийски мост“ №3
“ХЛЕБОПРОИЗВОДСТВО И СЛАДКАРСТВО“ ЕООД, Троянгр.Троян, ул. „Ген.Карцов“ №387
„ДИКМОНТ“ ЕООДгр.София, жк. Люлин
„ВИП Симерс Груп“ ООДгр.Лом, ул. „Белоградчишко шосе“ №21
ЕТ „Тошко Методиев“с.Василовци, общ. Брусарци
Хлебозавод “МИО“ ООДгр.Пазарджик, ул. „Димчо Дебелянов“ №11
“ХЛЕБОЗАВОД ПЛЕВЕН“ ЕООДгр.Плевен, кв.424
“Голяма мелница Червен бряг“АДгр.Червен бряг, ж.к „Славейков“ №2
Хлебозавод „СИМИД АГРО“ ЕООДгр.Пловдив, ул. „Кукленско шосе“ №3
„ТРАКИЙСКИ ХЛЯБ“ООДгр.Пловдив, ул. „Захаридово“ №82
Мелнична кооперация „СИМИД 1000“гр.Пловдив, ул. „Кукленско шосе“ №3
Мелница „АГРОМИЛ БЪЛГАРИЯ“ АДгр.Пловдив, ул. „Георги Бенев“ №16
“ЛОЗАНА-62“ ЕООДс.Радиново, общ.Марица, обл.Пловдив
Мелница „Млин-97“ АДгр. Разград, ул. „Тутракан“ №1
Мелница „АЛИМЕТ“ ООДгр.Бяла, ул. „Стефан Стамболов“ №86
Мелница „СЛИВЕН“ АДгр.Сливен, кв. „Индустриален“
„БРЕД КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ“АДгр.Сливен, ул.„Цар Симеон“ №49
Мелница „МЕЛКОМ“ ООДгр.Сливен, Нова индустриална зона
ЕТ „ЧИНО- НИКОЛАЙ ЧИНОВСКИ“гр.Смолян, ул.“Оборище“ №1
„ГУДМИЛС БЪЛГАРИЯ“ ЕООДгр.София, район Подуяне, ул. „Павлина Унуфриева“№4
Хлебозавод “ЕЛИАЗ“ ООДгр.София, ул. „Самоковско шосе“ №2Б
“СИМИД СОФИЯ“ ЕООДгр.София, район Люлин, ул. „Околовръстно шосе“, кв.64-2
Мелница “ЕЛИАЗ“ ООД, с.Петковос.Петково, общ.Елин Пелин, Софииска област
„ХЛЕБОПРОИЗВОДСТВО СТАРА ЗАГОРА“ ООДгр. Стара Загора, кв. „Индустриален“
„КАЗАНЛЪК ХЛЯБ“ ООДс.Розово, общ.Казанлък
Мелница „БРАТЯ ПИЛЕВИ“ ООДс. Конуш, обл.Хасково
Мелница „ЗЪРНЕНИ ХРАНИ“ АДгр.Хасково, Източна индустриална зона
„ХЛЕБНА ПРОМИШЛЕНОСТ“ АДгр.Харманли, Сев.индустриална зона
„ХЛЕБОЗАВОД“АДгр.Хасково, ул.„Правда“ №41
Мелница „Хлебна промишленост“ АДгр.Любимец, ул.„Първи май“ №2
“Хляб и хлебни изделия“ ЕООДгр. Елхово, ул. Момчил воевода“ №40
„ТЕРВЕЛ ГРУП“ ЕООДгр.Ямбол, ул.„Хан Тервел“ №65

Новата политика за храните –

„От фермата до вилицата“

Членове на Европейския парламент проявяват голям интерес към новата политика „От фермата до вилицата“ („Farm to Fork“), предложена от бъдещия председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лейен през 2029 година.

Новата стратегия беше описана от Урсула фон дер Лейен като стратегия за устойчива храна, която ще обхване всяка стъпка в хранителната верига от производството до консумацията.

За идеята разказват европейското издание Euractiv и Институтът за агростратегии и иновации.

Стратегията ще бъде координирана от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и ще включва още бъдещите еврокомисари по здравеопазване – Стела Кириакидис, по земеделие и развитие на селските райони – Януш Войчеховски, и по околна среда – Вирджинюс Синкевичиус.

„Малките и средните предприятия в Европа трябва да играят роля в изготвянето на новата стратегия „От фермата до вилицата“ – цялостната хранителна политика на ЕС“, заяви австрийският евродепутат Лукаш Мандл.

Темата с хранителната политика е била засегната миналата сряда по време на прием в Брюксел, организиран от Хербалайф и Работната група за здравословно хранене на мрежа от малки и средни предприятия. Това е неотдавна създадена платформа, която представлява интересите на 10 милиона малки и средни предприятия в Европа.

Мандл отбелязал, че в новата стратегия има част, която е посветена на земеделието и селското стопанство, но трябва да има нещо, насочено към малките и средните предприятия поради тяхната гъвкавост и иновации в хранителната верига.

„Трябва да изградим общности сред малките и средни предприятия и да им дадем насоки, тъй като те предоставят продукти, близки до клиентите и те могат веднага да задоволят нуждите на клиентите, дори повече от по-големите компании и корпорации“, подчертава австрийският евродепутат.

Въпреки че новата хранителна политика все още не е добре дефинирана, от отговорите на членовете на новата ЕК, предоставени на писмените въпроси на Европарламента, може да се получи представа за това каква може да бъде новата политика на ЕС в областта на храните.

Например, в отговорите си Тимерманс пояснява, че му е възложено да координира цялата верига от „Фермата до вилицата“ като част от европейската зелена сделка.

По-широката стратегия ще се занимава с цялата верига на производство и потребление на храни, като се обръща специално внимание на насърчаването на ефективни и устойчиви методи за производство на храни, но също така и на засилването на подкрепата за иновации, цифровизация и smart технологии, казва още Тимерманс.

Бъдещият еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски също подчертава необходимостта от стимулиране на използването на цифрови технологии. Належащо е също да се гарантира, че секторът ще може да остане конкурентоспособен

Стела Кириакидис: „Напълно съм убедена, че храната, здравето и околната среда са неразделни и очаквам приносът ми към „Зелената сделка“ да бъде от съществено значение чрез новата стратегия „Farm to Fork“.

Според кандидата за здравен комисар, една от целите на тази стратегия ще бъде да осигури на европейците питателна, достъпна и безопасна храна.

Новата стратегия ще разчита на консолидирана рамка, наскоро подсилена с промени в Общия закон за храните.

Приет след противоречията около оценките за безопасност на оспорвани продукти като хербицида глифозат, ревизираният закон ще има голямо влияние не само върху пестицидите, но и върху всички разрешения по агро-хранителната верига. 

Бъдещият комисар по здравеопазването Кариакидес посочва в писмените си отговори, че ЕС „трябва да проучи етикетирането на хранителните вещества и здравето по холистичен (цялостен) начин, като се отвори към преразглеждане на сегашната система за етикетиране на храните.

Австрийският евродепутат Лукаш Мандл също изтъква разликите между лекарствата и хранителните добавки, действащи в регламента за храненето и здравето. Те са особено важни за доставчиците, които искат да бъдат иновативни на пазара на храни.