Кукушева: Гарантирам, че българите няма да останат без хляб

Материал на БТВ, предаване Тази сутрин, 8.03.2022

Не се очаква шоково поскъпване на цената, заяви тя.

Не се очаква шоково поскъпване на хляба заради саморегулацията на пазара, каза в „Тази сутрин“ Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„След извършена проверка стана ясно, че в България има 3 милиона тона пшеница. Това количество е прекалено много, за да бъде запазено и да бъде преустановен износът“, обясни тя.

Именно затова е взето решение 1,5 милиона пшеница – хлебна и фуражна, да бъде изкупена от Държавен резерв през Софийската стокова борса и 1,5 милиона тона пшеница да бъде продадена на външни пазари.

‘Това е абсолютно излишна пшеница. Това значи обезпечаване на хлебния баланс на страната до месец юни 2023 г.“, поясни Кукушева.

Тя гарантира, че българските граждани няма да останат без хляб. По думите й замразяване на цените на свободния пазар е абсолютно невъзможно.

„В случая говорим за компонентни в ценообразуването на хляба, които растат. Тъй като растат цените на енергоизточниците, на петрола, което е изключително важно, защото хлябът има най-тежката логистика“, обясни още Марияна Кукушева.

„Масовият хляб, какъвто е белият, типовият и Добруджа, е най-евтината храна в света и това е истината за българския хляб. На пазара има на 69 вида хляб и някои от тях струват 10 лв. за половин килограм хляб. И за него има потребители.“, коментира Кукушева.

Подробно може да се запознаете с цялото интервю тук.