Държавна фирма ще изкупи 1.5 млн. тона пшеница през Софийска стокова борса

Материал на agrozona.bg с автор Паулина Йоргова, 07.03.2022г.

Държавна фирма ще изкупи 1.5 млн. тона пшеница през Софийска стокова борса. Това количество зърно ще остане в складовете, в които се намира и в момента, тъй като купувачът не разполага със свободни зърнобази. Разходите по съхранение на зърното е нормално да се поемат от собственика на зърното, в случая държавата. Това съобщи за Агрозона Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Най-важното, което трябва да знаят в момента хората е, че хляб има и хлебния баланс е обезпечен до юни 2023г. с покупката на тези 1.5 млн. тона пшеница. Още толкова зърно България ще изнесе, което означава, че земеделските производители ще имат пари, за да провеждат пролетните мероприятия в нивите, за оран и за посеви, уточни тя. 

В противен случай има опасност селскостопанският бизнес да фалира, а това не е производство, което се изправя за една година.

С износа се освобождават бази за новата реколта и се осигуряват пари за земеделците

По време на разговорите от държавното ръководство са изразили опасение ситуацията у нас да стане както по време на Жан Виденов. Това според Кукушева няма как да се случи, защото тогава реколтата е била около 2 млн. тона, а населението 8.5 млн. „В този момент е недопустимо да се внушава, че ще се върнем към подобна ситуация. Истината е, че ние сме нетен износител на пшеница. Добиваме достатъчно количество зърно и сме в състояние в тези времена, когато има недостиг и в Европейския съюз, и в страните от НАТО, както и Третия свят, да не спираме износа и успяхме да убедим в това държавното ръководство в лицето на премиера Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова и министърът на земеделието Иван Иванов. Те проявиха разбиране и се стигна до общото мнение, че България не бива да спира в никакъв случай износа, защото освобождавайки складовете от 1.5 млн. тона пшеница, ние трябва да мислим къде ще приберем новата реколта. Жътвата започва след три месеца“, напомни Кукушева. Очаква се реколта над 6 млн. тона, за която трябва да бъдат освободени зърнобази, които да я поемат.

80% от хлебопроизводителите имат производства, свързани с природния газ

Във връзка с цената на хляба председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите коментира: „Когато цената на суровината върви нагоре, няма как стойността на брашното да остане без промяна. Не бива да забравяме, че освен това цената на петрола продължава да расте, а логистиката на брашното струва пари. Енергията също поскъпва, откакто е обявена войната, цената и постоянно се покачва. В същото време 80% от хлебозаводите в страната имат технологична част, която е свързана с природния газ, уточни Кукушева. Тя се надява продоволствената сигурност да предполага и производствена обезпеченост на хляба.

Припомняме, че през миналата седмица ке проведе изнесен Консултативен съвет по зърното в Министерски съвет, на който се обсъждаха възможностите на страната да се справи с продоволствена криза в случай, че ситуацията с войната в Украйна се влоши.