Държавата ще се намеси на пазара на зърно за да се гарантира продоволствената сигурност

Браншът успокои че има достатъчно зърно

Материал на Nivabg.com, 4.03.2022

Държавата ще се намеси на пазара за да се гарантира продоволствената сигурност на страната, е станало ясно след днешния извънреден консултативен съвет по зърното проведен с участието на премиера Кирил Петков и вицепримиерите Корнелия Нинова и Асен Василев. Конкретни мерки не бяха съобщени пред медиите тъй като предстои да бъдат обсъдени по време на утрешно заседание на новосформирана работна група в земеделското министерство. Представители на бранша успокоиха, че имаме достатъчно зърно както за задоволяване на вътрешното потребление на страната, така и за износ. Стана ясно, че към момента износът на аграрни култури от страната е задържан, като се очаква в понеделник министърът на финансите Асен Василев да даде зелена светлина за вече натоварените кораби със зърно да  бъдат изнесени.

„Държавата е спокойна. Ще има зърно и за износ и за вътрешния пазар. Мисля че заедно стигнахме до решението като премиерът Кирил Петковбеше категоричен че няма да се създават пречки за бизнеса. Знаете че затварянето на износа би имало много последици за бранша и икономиката. След като се подсигури държавния резерв и вътрешните запаси до 2023 година включително, ще бъде отворен износът. Очаква се това да се случи другата седмица. Добрата новина е, че страната ни е единствената в Черноморския регион, която има зърно за износ, благодарение на сериозните инвестиции в сектора“, коментира Мариана Кукушева пред медиите.

„Разбрахме се с ръководството на страната относно обезпечаването както на вътрешното потребление на страната, така и за износа на зърно. Държавата ще се намеси на пазарен принцип за да не пострадат както потребителите, така и производителите и търговците на зърно. За конкретните стъпки тепърва ще има среща утре с министъра на земеделието“. Заяви и Венцислав Върбанов. „Надяваме се нещата да се случат“, добави и председателят на НАЗ Костадин Костадинов.

„Много трудно ще бъде държавата да запази механизма за свободно движение на стоки, но затова и държавата ще се намеси за да осигури нужното зърно от три милиона тона за осигуряване на потреблението за следващите 18 месеца“, заяви и Румен Христов.