Хлебопроизводители и млекопреработватели: Намаляването на ДДС за храните ще доведе до спадане на цените

Материал на БТВ, предаване „Тази неделя“ от 06.02.2022г.

Двата бранша са в много тежко положение, работят на загуба и се нуждаят от помощ, казаха Мариана Кукушева и Димитър Зоров.

Какви са причините за увеличението на цените на храните, разликите в стойността на хранителниите продукти и какво ще последва от това? Това коментираха в „Рази неделя“ председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева и млекопреработвателят Димитър Зоров.

„Нормално е хранителните стоки в Германия да са по-евтини, тъй като там ДДС е 13,5 % по-ниско, а енергийните разходи тук и там са изравнени, акто разходите са по-евтини на единица продукция мляко в Германия“, коментира Зоров.

“ В България производителите и преработвателите на млечни продукти са силно социално насочени, в чистия смисъл-„донори“, каза Зоров.

„Между България и Германия има различна производителност на труда. При нас говорим за изключително ниска производителност на труда. Нормата за печалба в бързооборотните стоки наближава 0%. Бизнесът в България се декапитализира в резултат на завишени енергийни разходи, завишени транспортни разходи, завишени разходи за суровините. В бизнеса не остава ресурс, който да обезпечи и да заплати достойно, в повечето случаи, човешкия труд“, каза Мариана Кукушева.

Според нея ниската производителност не се дължи на това, че хората са мързеливи, но производствата не отговарят на съвременните изисквания.

Зоров отбеляза, че е щастие ако бизнеса му излезе на нула, тъй като през декември е бил на загуба от 120 000 лв. Себестойността на продукцията му е скочила с 58% , а той е договорил с веригите повишение на цената на неговите продукти с 15%.

По думите му в неговия сектор са готови да излязат на протест заради ситуацията в момента.

И Зоров и Кукушева са категорични, че техните сектори имат нужда от спешна държавна помощ.

Единият вариант е именно намаляване на ДДС за храните на 9%. ЕС даде право всяка държава суверенно да реши как да процедира с този данък. Това ще е от полза и за производителите и за потребителите, коментира Зоров.

Полша и Чехия са се възползвали от това, но не и България, допълни Кукушева.

Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че не може да коментира цените в търговските вериги, но „знаейки доставните цени, прави ни впечатление като потребители, че са високи“.

Вижте във видеото целия разговор.