Ще поскъпне ли още хлябът у нас?

Материал на Българска национална телевизия, предаване “ Денят започва с Георги Любенов“, 16.01.2022г.

Най-слабо изразено е поскъпването на хляба от всички други храни. Това каза в „Денят започва с Георги Любенов“ председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

По думите ѝ имаме да догонваме пазарните цени на Европа

„Цената на хляба в Европа се покачи два пъти. При нас доставната цена на хляба е покачена само в рамките на 35%”, посочи тя. „Според икономическите анализи не само у нас, а и в света, инфлацията ще продължава да расте. В света вече отчитат двуцифрено число. Реално потребителите у нас знаят, че тя наближава 30 %. Цената на енергоносителите се покачи. За електрическата енергия четири пъти, за газа – пет пъти. Цената на тон брашно мина 1000 лв.“.

Кукушева допълни, че пет-шест хлебозавода са преустановили работа заради цената на електроенергията. И уточни, че цените на зърнените култури са борсови. Каквито са и цените на петролните продукти.

„Когато петролът се покачва, както има тенденция на международната борса, и при нас има покачване на цената на транспорта. Още едно перо, което не можем да спестим. В момента хлебопроизводителите се опитват да удържат и да поемат за своя сметка това увеличение. Всеки сам за себе си решава докога това може да се случва. Не сме оптимисти обаче“, заяви тя.

В момента пазарът е толкова стагниран, че не би търпял лошо качество на хляба. За съжаление имаме сив сектор, който се промъква между капките. Този сив сектор основно присъства в малките търговски обекти и в малките населени места. При хляба няма тази динамика на отпадане на потребителско търсене, както се забелязва при останалите храни. Хлябът е насъщен.