Мариана Кукушева: Стъпваме върху 5- те приоритета

Форум „Криза и зелена сделка: Време за бързи решения в земеделието“

Национална кампания на в-к Стандарт „ДА! На Българската храна“, 10.12.2021 г.

На предишния форум на „Стандарт“ Да! На българската храна, който се проведе преди Великден, поставихме 5 приоритета, които са актуални и днес. Това заяви Мариана Кукушева, шеф на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, която бе модератор на първия панел от форума на „Стандарт“- „Криза и зелена сделка. Време за бързи решения в земеделието“, част от националната кампания „ДА! На българската храна“.

Председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите припомни приоритетите.

Първият от тях бе за 9% ДДС за всички храни, който днес е по-актуален от всякога заради галопиращите цени на хранителните продукти.

Вторият- Всички обществени поръчки за институциите да са за български храни по стандарт. „Наше проучване показа, че български бизнес оператори не участват в обществени поръчки в държава от ЕС“, посочи Кукушева.

Третият приоритет- предвидими икономически правила и стандарти в продължителен период от поне 10 години.

Четвърто- подпомагане на суровинния сектор без ограничение.

Пето- участие на бизнеса при изработването на рамката на Европейската комисия за хранителния сектор.

Друга тема, която бе засегната още на Великденския форум на „Стандарт“ „ДА! На българската храна“, бе за скъпия ток. Днес това е най-големият бич за бизнеса. Вече е време за дългосрочни договори, каза Мариана Кукушева.

Тя даде думата на бизнеса, за да сподели своите проблеми пред представителите на властта. Близо сто участника събра международната конференция, която се проведе в столичния хотел „Маринела“.Сред тях бяха представители на браншовите организации от хранително-вкусовия и земеделския бранш, бизнесмени, предприемачи, представители на законодателната власт, както и от служебния кабинет, дипломати, посланици, хора от академичната общност, медии. Форумът бе разделен на два панела- в първия с модератор председателя на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева се включиха председателят на Асоциация на месопреработвателите Атанас Урджанов, председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите у нас.

Във втория панел с модератор евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Атидже Вели се включиха чрез видеовръзка директорът по „Устойчивост и подпомагане на доходите“ към ЕК Пиер Баску, генералния секретар на най-голямата аграрна организация на ЕС „Копа Коджека“ Пека Песонен и евродепутатите Улрике Мюлер и Петър Витанов.