С колко ще скочи цената на хляба до края на годината

Материал на БНТ в предаването „Бизнес.БГ“ , 10.10.2021г.

След очакваните отражения на по-скъпия ток е промяна в цената на хляба. Няма съмнение дали, а по-скоро кога да я очакваме. Освен това, ръстът на природния газ и тока оказва влияние и на цената на торовете, а оттам ще бъде ударено и земеделието. Ако добавим и инфлация, картинката става още по-сложна. Гост с коментар по темата в „Бизнес.БГ“ беше Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

Ние направихме един анализ и според нас, инфлацията е 20%, обясни Кукушева. По думите й, цената на живота се е покачила във всички направления и във всички услуги.

Цената на хляба се определя от търговците- те продават. Според нашия модел на търговия , себестойността на хляба при хлебопроизводители е около 50% от цената, която плащат потребителите. Тази себестойност започна да се променя, бих казала ежечасно, обясни Кукушева.

Ние имаме забрана да правим такава статистика, но със сигурност има повишение в цената. Винаги говорим за стотинки, изразавящи се в едноцифрено число, допълни Кукушева.

Вижте целия разговор във видеото.