Мариана Кукушева: В България се яде най-евтиният хляб

Интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ на 10.07.2021г. по БНТ.

В момента сме в жътва – един от най-благодатните периоди на годината. В Южна България тя почти приключва – а зърнопроизводителите определят качеството на зърното като добро, а добивите- като изключително добри. В Добруджа жътвата започва в понеделник – 12 юли, и очакванията са и там реколтата като качество и количество да е добра. Това съобщи в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ Мариана Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Тази година България очаква една изключително богата като количество реколта, която може би ще подмине и реколта 2019 г., тогава тя беше 6 млн.тона“, уточни тя.

По отношение на цената на суровината, за първи път от толкова години имаме продажба на реколтата в зелено, реколта 2021г. , която е с доста по-високи цени спрямо миналогодишните, коментира Кукушева.

„Това е така, защото в световен план, въпреки добрата реколта, която се очаква, търсенето е повече от предлагането. Отдавна житната реколта не се използва само производство на храна, а и за производство на спирт. В условия на пандемия, които по прогноза на СЗО ще продължат до 2025 година, сами разбирате колко е голяма употребата на дезинфектанти, в основата на които стои спиртът“ , обясни причините Кукушева.

Що се отнася до цената електроенергията, тя се отразява навсякъде.

„Още в производството на торовете се отразява цената на газа и на ел.енергията. Независимо какво ни обяснява КЕВР, трябва категорично да заявим, че българският бизнес използва най-скъпата електрическа енергия от цяла Европа. Тази цена неможе да бъде преглътната и прескочена от нито един производител“, допълни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Увеличението на тока от 1 юли ще се отрази и върху цената на хляба, каза още тя.

„Цената на хляба е пазарна. Ние не ползваме абсолютно никакви субсидии нито по национални, нито по европейски програми. Не участваме в каквито и да било мерки за спасяване на бизнеса, нито през мерките, свързани с ковид. Хлябът е освободен както от субсидиране, така и от каквато и да е регулация. Затова всеки производител има абсолютно различна цена от останалите и във всеки град на България цената е различна“ , обясни Кукушева.

По думите й, никъде по света няма толкова евтин хляб като в България.

„Пазарната цена на хляба е с около 50% по-висока от доставната цена на хляба,т.е. доставната цена на хляба е нашата цена на хляба. Всичко останало е пакет от търговски надценки, отстъпки и ДДС. В България се яде най-евтиният хляб. Не правя популизъм. Това е абсолютен факт“, отбеляза Кукушева.

Още за цената и качество хляба и хлебните изделия вижте във видеото.