COVID-19 промени цената на хляба

Материал на радио Благоевград от 10.12.2020г., Българско национално радио с водеща Биляна Славчева, в предаването „Днес“, „Потребителска кошница“: С около 10 ст. е поскъпнал хлябът през полседните няколко месеца- алармират потребители и производители. На какво се дължи това и как се отразява пандемията на бранша?

Ще чуете коментар в звуковия файл на г-жа Мариана Кукушева, председател на Управителният съвет на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

Средно с около 10 ст., се е повишила цената на хляба през последните няколко седмици. Това потвърждават потребители, производители и търговци.

Кои са причините?

Според Мариана Кукушева председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, една от причините е повишеното търсене. Според нея, като цяло световната и българската реколта от пшеница е добра и като качество, и като количество, въпреки че има ферми, които са добили по-малко количество зърно. Covid пандемията също има своето влияние върху пазарите на зърно и пшеница, като цяло.

Covid кризата е една от причините за поскъпване на хляба

„При затварянето на големите ресторантьорски, транспортни и туристически сектори се освободиха огромни финансови ресурси, които бяха насочени към покупка на зърнени култури, защото от тях се приготвя основната храна на хората. И второ, защото зърното има по-дълъг срок на годност. Това повишено търсене на зърно, с огромни парични ресурси, доведе до непознато през последните 6 години, увеличение на цената на пшеницата“- коментира Мариана Кукушева.

Според нея, друга за повишаване на цената на хляба, са увеличените средства за запазване живота и здравето на заетите в бранша, в месеците на пандемия.

„Нашите работници не работят от вкъщи, мисля, че по-голямо геройство е да ставаш призори, да тръгваш в ранните часове на деня и да изпълняваш своите служебни задължения“ – сподели още Мариана Кукушева, която съобщи, че една част от работниците са напуснали, заради страха от коронавируса, защото те също са на първа линия. Но държавата не включва в мерките срещу Covid-19 хлебопроизводителите и сладкарите.

Държавата не подпомага хлебопроизводители и сладкарите за Covid-19

„Държавата поощри работещите на първа линия с финансов ресурс, но не и риска, който поемат всички заети в хлебопроизводството – производители и дистрибутори. Ние повишихме заплащането, с което повишихме мотивацията на хората да идват на работа. Но не получихме нужното уважение като отношение от държавата, което е леко обидно. Не получихме човешката благодарност на нито един държавен ръководител, затова че продължаваме безмълвно и безотказно да работим всеки ден“.

Тя сподели, че браншът няма диалог с държавните ръководители и не е необходимо да „проси благодарност“.

Подробностите може да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Мариана Кукушева.

Търговците продават промоционален и преоценен хляб

Мариана Кукушева подчерта, че в момента в България има търговски вериги и малки квартални магазинчета, които продават хляб на промоционална цена. Това е един от търговските методи за да не се променя цената на масовия хляб. В същото време, непродадения до обяд хляб, в големите търговски вериги, също се продава с коригирана надолу цена.

Ще продължи ли да поскъпва хлябът?

„Прогноза за цената на хляба след Нова година, няма кой да направи в момента. Вече имаме оскъпяване на цената на енергията, на транспорта, на банковите кредити, лихви и такси които бизнеса плаща. Има оскъпяване цената на човешкия труд , и не на последно място, цените на опаковките. Предстои десетолетието на „зелената сделка“ , това означава, инвестиции на бизнеса, едно от които, е опаковането“- обясни още Мариана Кукушева.