Мариана Кукушева, НБСХС: На пазара няма сътресения с цената на хляба

Автор: Марияна Валентинова, Информационна Агенция „Фокус“

София. На пазара няма сътресения с цената на хляба. Това каза за предаването „Добър ден, България!“ на Радио „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя припомни, че средното покачване на цената на един хляб ще е рамките на 10 ст. От браншовия съюз предлагат нереализираният хляб в магазините да бъде с намалена цена и в „зелените коридори“, за да може възрастните и хората с по-ниски доходи да си закупят насъщния.

„Молим търговските вериги да обърнат внимание и да направят всичко възможно този хляб да е изложен за продажба в „зелениет коридори“ , за да могат възрастните хора и хората с ниски доходи да не усетят покачването на цената. Има още един факт, който немога да прескоча. Всеки ден поне в две търговски вериги, без да броим кварталните магазини, има хляб на промоционална цена. С оглед на това не считаме, че на пазара има каквито и да е сътресения, свързани с цената на хляба“, каза тя.

Върху доставната цена на българския хляб има 40% търговска надценка и 20% ДДС. Без обяснение, хлябът не попада в полезрението на важните храни за трапезата, коментира още Мариана Кукушева. Българският хляб продължава да е най-евтината истинска храна в света, каза още тя.