Мариана Кукушева, НБСХС: Реколта 2019/2020 абсолютно гарантира хлебния баланс на страната

Интервю от 17.09.2020г

София. Реколта 2019/2020 абсолютно гарантира хлебния баланс на страната. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио„Фокус“Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Наистина стопанската зърнена реколта 2019/2020 година се оказва доста откъм количество. България прибра около милион и половина тона по-малко пшеница, но наред с лошите новини имаме и много добри. У нас се роди и отгледа зърно с изключително високи хлебопекарни качества и точно тази пшеница е ангажирана за производството на хляб. Необходими са около 1 милион и 200 хиляди тона за връзване на хлебния баланс на страната както за производството на хляб, така и за производството на всякакви тестени и сладкарски изделия. Този баланс е абсолютно гарантиран и за него не бива да има каквито и да било притеснения у производителите и у потребителите“, обясни тя.

Мариана Кукушева отчете, че годината е тежка не само за България, но и за големите зърнодобивни държави в света, като отбеляза, че засушаването е трайна тенденция. По думите й хлебопроизводителната пшеница в световен мащаб има категоричен тренд нагоре в цената. В последните 10 дни се наблюдава сериозно покачване на цената на брашното в големите европейски държави, добави тя. Предстои да започне работа с реколта 2019/2020, каза още Кукушева, като изрази съмнение да има някой в преработвателната промишленост, който да преглътне големите маржове. Влияние върху себестойността на хляба ще окажат още цената на работния труд, на газа и тока, допълни председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Въпреки това, според нея „дивата конкуренция“ между хлебарите пази цената на хляба.

Автор Марияна Валентинова, Информационна агенция „Фокус“