Мариана Кукушева, НБСХС, За хляба трябва да се говори със смирение, възхищение към труда на хлебаря и с много чисти помисли и чисти ръце да се посяга към него

18 Април 2020, Информационна агенция „Фокус“

Интервю на Агенция „Фокус“ с председателя на УС на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева за цените на козунака по време на Великденските празници.

Фокус: Козунакът е много важна част от наближаващите  Великденски  празници. Как ще варират цените тази година?

Мариана Кукушева: Козунакът е божественият хляб. Той е тялото Господне и  без него е немислимо да си представим големия празник на Възкресението на живота, на надеждата, на доброто. С оглед на това, той винаги присъства на трапезата на християните, но да не забравяме, че всъщност хлябът е свещената храна за всички религии След Бог е хляба. С оглед на това за хляба трябва да се говори със смирение, възхищение към труда на хлебаря и с много чисти помисли и чисти ръце да се посяга към него.

Що се отнася за цените. Те няма да бъдат много по-различни от миналогодишните, защото козунакът е традиционен продукт за българските потребители. Цялата гама на различните видове козунак ще бъде представена от различни производители, ще има може би различни цени. Цената на  козунака се определя от неговото съдържание. Колкото е по-богато съдържанието на един козунак, колкото в него има повече сложени захар, плодове, ядки, масло, толкова е нормално да бъде по-висока цената му. Факт е, че на пазара не се забелязват някакви отклонения, които да говорят за  нелоялни търговски практики.

Фокус:Какви са тънкостите за приготвяне на вкусен козунак?

Мариана Кукушева: Козунакът се приготвя в първите три дни на Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда. Тогава когато подготвяме  и домовете  си – почистваме, изхвърляме ненужни неща. Тогава когато Христос е влязъл в Йерусалим и изпълнява своята мисия. Всъщност много е важно да знаят всички потребители, домакини, които приготвят този ритуален великденски хляб, че е важна температурата на помещението, в което те ще приготвят хляба. Тя  е малко по-висока за сезона и обикновено е добре да бъде между 23 – 25  градуса, както и да бъде повишена влажността. Това значи на котлона да ври непрекъснато вода, защото тези два компонента температура и влага определят по-нататъшното втасване на козунака или правилното развиване на химическите процеси. Всички продукти, които влизат в приготвянето на козунака – на първо място това е бяло пшенично брашно, защото добрият козунак има голям обем и леко тегло, което може да бъде добито от най-финото брашно – бялото брашно. И брашното, и прясното мляко, и яйцата, и маслото, и захарта, и плодовете, и мармалада, и ядките трябва да не са студени, тукощо извадени от студен хладилник. Трябва да имат температурата на помещението. Домакинята, която тръгва, обикновено най-възрастната жена, да замесва хляба, той се замества първо с благодарност към Бог за всичко, което  имаме, за помощта,  която  оказва, за здравето, което ни изпраща, за работата и плодородието,  с което  ни  е дарил миналата година. Помислите на човека трябва да бъдат вплетени в плитките на ритуалния, божествен великденски хляб, за да бъдем чути, за да получим Божият благословия и за да усетим Божията благодат.

Фокус:За какво трябва да внимаваме, когато купуваме козунак?

Мариана Кукушева: Първо купувайте, уважаеми потребители, винаги козунаците от добре познат производител. Козунакът трябва да е опакован, освен ако не се продава от топла точка. Трябва да има хрупкава златисто- кафява коричка и да е обилно поръсен със захар. Трябва да е лъскав, да няма никакви признаци на степване. Трябва да има естествен много блед млечен  цвят към слонова кост, но да не съдържа никакви оцветители. Търсете и четете съдържанието на козунака, за да не останете разочаровани от своята покупка. Много е важно козунак да се купува от  регламентирани търговски обекти, а не  от продажба на пазар, превозно средство и всякакви такива анормални практики. Много е важно да подчертаем, че истинският козунак има трайност около две седмици. По естествен път тази трайност е гарантирана т естествените продукти, които той съдържа.

Фокус:Извънредното положение, заради пандемията с коронавирус, влияе ли на цената на хлебните изделия в страната?

Мариана Кукушева: Нямаме такива сигнали. Не сме получили по  никакъв  начин оплаквания от потребители, така че не смятаме, че коронавирусът е допринесъл за някакви изменения в цената, които  са неприемливи за пазара.  По принцип мерките, които се вземат за коронавируса влияят върху себестойността на всяка храна, която ние произвеждаме. Себестойността е покачена, но въпреки това промяна в доставните цени на хляба и хлебните изделия от страна на българските производители в търговските вериги, нямаме промяна към тях. Ако някъде има завишаване на цената за това са отговорни търговците.

Предвид ситуацията и не само в тези дни на тежка карантина, производството  на хляб и тестени изделия е изключително натоварено както винаги. Ние ще изпълним своите ангажименти към българските потребители и ще гарантираме пълната гама козунаци, които произвеждаме, че ще стигнат до тях през търговската мрежа. Нашият процес на работа е денонощен, непрекъсващ, така че нямаме притеснения за неизпълнение на заявки и допускане на липси на пазара.

Фокус: Повече български или чужд козунак е разпространен на пазара?

Мариана Кукушева: Категорично повече български, защото България е и сериозен износител на козуначени изделия и това е факт благодарение на трансфера, който оказват търговските вериги за възможността българските производители на хляб и хлебни изделия да оперират на големия европейски пазар. Освен това ние сме износители на хляб и хлебни изделия и в страни от третия свят. Това е една положителна тенденция, която не бива да бъде спирана.

Материал на Даниела Патронова.