Как ще отбележим Великден по време на криза? Ще има ли недостиг на хляб и козунаци и какви ще са цените?

Материал на Нова ТВ от 14.04.20г

„Сигурността по отношение на хляба и хлебните изделия в страната е абсолютно гарантирана. Хлябът не свършва никъде, не оставихме нито един обект незареден. Няма и закъснения в доставките по места. Готвим се за Великден с козунак и козуначени продукти , като по тази линия също няма никакви притеснения. Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в студиото на „Плюс-Минус.Коментарът след новините.“

Тя добави, че България е износител на козунак и свързаните с него изделия, като страната ни има запазено качество в тази сфера. Чрез коридорите, осигурени в кризата, доставките на материали и продукти се осъществяват безпроблемно към всяка търговска точка в Европа.

„Няма данни за провалени доставки в хлебопроизводството и хлебните изделия. Колкото и да са трудни условията, ние успяхме да изпълним ангажиментите си“, каза Кукушева.

„Себестойността на козунака се покачи по ред причини. Основната е, че индустрията използва повече средства за защита здравето на работниците и стриктно изпълнява заповедите на здравния министър относно повишаването на хигиенните норми. Въпреки всичко това, доставните цени остават същите“, добави тя.

По думите й все пак пазарът е много крехък и фин механизъм, който лесно може да бъде счупен. Първите, които биха пострадали от това, са потребителите.