М.Кукушева: С отлагането на Наредба Н-18 държавата толерира сивият сектор

С отлагането на наредбата за касовите апарати, Държавата постави в неравностойно положение бизнеса, който спазва законите и сивия сектор. Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Наредбата изискваше до 31 януари всички търговци да подменят софтуера си с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни в реално време.

„Ние закупихме необходимите софтуерни продукти и касови апарати, направихме необходимите разходи, които сумарно, ако се погледне в бизнеса на хлебопроизводителите, тези пари са в рамките на стотици хиляди левове“, каза Мариана Кукушева – председател на НБСХС. Изискванията на наредбата са изпълнени от поне 80 процента от тези, които пълнят хазната – производителите на светло, подчерта Кукушева.

„И сега, когато отново бяхме поставени от държавата в неравностойно положение спрямо онези 20% тарикати, които са чакали последния момент, за да получат съответното отлагане на наредбата, големият въпрос е нашите разходи ще бъдат ли защитени от същата тази българска държава, чиито бюджет ние пълним“, каза още Кукушева.

Въпреки несъвършенствата на Наредбата, тя трябва да влезе в сила след като изтече определеният от държавата срок. Защото това е нормативен акт, който има за цел да бори сивия сектор, смята Мариана Кукушева.

„Докога ще сме толкова толерантни към сивия сектор в България, който съществува под мотото „Ама аз си вадя хляба“? Какво да кажем на отговорните работодатели, които не просто си вадят техния хляб, а поддържат реално съществуващи работни места, плащат преки и косвени данъци?“, изтъкна Кукушева.

Тя каза още, че по неофициална информация в приходната агенция са назначени 5 хиляди души, които трябваше да упражняват финансов контрол над търговците. И постави въпроса ако това е така какво ще правят в тези шест месеца новоназначените служителите, чиито заплати са осигурени от данъкоплатците.

По материал на ТВ Шумен.