Методите на хранене с ниско съдържание на въглехидрати се считат за едни от най-добрите, що се отнася до това да постигнете хубава и слаба фигура. 

Паста, брашно, хляб – всички те са смятани за вредни продукти.

Вижте нещата, които ще се случат с вас, ако намалите консумацията на хляб (и следователно въглехидрати) до минимум.

1. Отслабване

Първото нещо, което ще забележите след спирането на активната консумация на хляб, е бързата и значителна загуба на тегло. Тялото ви моментално ще се отърве от натрупаната вода. 

Това обаче не е толкова добре, колкото ви се струва, защото мазнините все пак ще се задържат в тялото.

2. Грипно състояние

След сериозно и рязко намаляване на консумацията на хляб, тялото ви може да изпита лек шок. Това ще се прояви във факта, че ще се чувствате така, сякаш имате грип. Каква е причината за това?

Факт е, че въглехидратите са един от основните източници на енергия за нас. Когато внезапно спрем да ги доставяме, тялото ни започва да изразходва натрупаните предварително гликогенни резерви.

Но когато запасите са изчерпани, може да усетите сухотата в устата, умора, слабост, замаяност, безсъние и дори гадене.

3. Промени в настроението

Ограничете количеството хляб води до ограничаване на въглехидратите. Това от своят страна влияее на настроението. 

С участието на хормони като инсулин, абсорбцията на въглехидратите води до увеличаване на производството на аминокиселина, наречена триптофан. Тя е предшественикът на серотонина, хормона на щастието.

Хората, чието ниво е високо, обикновено са по-спокойни, весели и спят по-добре.

4. Проблеми с щитовидната жлеза

Тъй като консумацията на хляб намалява, някои хора започват да се оплакват от влошаване на функцията на щитовидната жлеза. Случва се те да не осъзнават дълго време, че страдат от лек хипотиреоидизъм, въпреки типичните му симптоми, като студова непоносимост, косопад, умора, храносмилателни проблеми (например запек).

5. Дефицит на витамин С

Диета с ниско съдържание на въглехидрати и без хляб може да доведе до сериозно последствие под формата на дефицит на витамин С – дори при достатъчен прием на него. Комбинацията от стрес или инфекция с ниски нива на инсулин води до това, че витамин С се окислява и не може да бъде преработен.

6. Загуба на енергия

Не се отказвайте напълно от хляба, защото ще загубите силата и енергията, особено, ако тренирате. 

Но дори и да не спортувате редовно, ограничаването на въглехидратите пак ще ви накара да се почувствате по-зле. 

Очевидно е, че намалявайки количеството хляб, тоест ниското съдържание на въглехидрати, може да направи така, че да отслабнете много бързо. Въпросът е – на каква цена?

Не стигайте до крайности. Не пренебрегвайте въглехидратите, осигурете ги на тялото си чрез алтернативни и по-здравословни варианти.

7. Кой е вредният хляб: белият или черният? Консумацията на нито един хляб не променя микрофлората в организма

Изследователят от Израел Еран Елинав с екип от колеги събра група от няколко десетки доброволци. Половината от тях, в името на науката в продължение на две седмици, се съгласи да ядат черен хляб, другата половина – бял хляб. 

Според условията на експеримента около една четвърт от дневните калории са в хляба, а останалата част от диетата е съставена от стандартни храни, съобщава Telegraf.

Месец по-късно участниците в проучването смениха местата си и започнаха да ядат другия вид хляб, а по това време учените наблюдават здравословното им състояние и промените в концентрацията на глюкоза, микроелементи и протеини в кръвта им при преминаване към диета с хляб и с пълно отхвърляне на хляба.

Според Елинава тези наблюдения дали неочаквани резултати – първият анализ на данните показал, че и белият, и черният хляб имат приблизително еднакъв ефект върху функционирането на организма и почти не променят метаболизма в организма на доброволците.

Изненадени от резултатите, израелските биолози изследвали как различните хора реагират на бял и черен хляб. Оказа се, че: за някои доброволци белият хляб е полезен, а за други – черният хляб.

Стана ясно, че консумацията на нито един хляб не променя микрофлората. Учените все още не знаят защо това се случва, но предполагат, че се дължи на различията във функционирането на микробите на микрофлората, които са отговорни за преработката на нишесте, глюкоза и други въглехидрати. 

Подробно проучване на подобни различия, израелските учени са сигурни, ще помогне да се разбере какъв вид хляб трябва да се яде от различни групи хора и как характеристиките на тялото им влияят върху успеха на диетата./ zdrave.to

Паста, брашно, хляб – всички те са смятани за вредни продукти. Много промени ще настъпят при вас, ако намалите консумацията на хляб (и следователно въглехидрати) до минимум.
Из материал от zdrave.to