Мит: Хлябът не е полезен!


Истина: Абсолютна заблуда! Хлябът е най-функционалната храна за човека. Той е най-балансирана храна по отношение на съдържание на въглехидрати, белтъци и мазнини съобразно нуждите ни.

Той е изключително важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини. Хлябът е един от основните източници на необходимите ни растителни въглехидрати. 100 гр. хляб „Добруджа” съдържат около 8,5 гр. белтъчини, 1 гр. мазнини и 46 гр. въглехидрати.
Хлябът съдържа всички незаменими аминокиселини, като в по-голямо количество са левцин, фенилаланин, метионин, триптофан.
Хлябът е добър източник на витамини от група В и е всекидневният ни източник на минерални вещества – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо Той съдържа и баластни вещества – фибри, които не се разграждат при храносмилането и се изхвърлят почти напълно. Тези баластни вещества играят важна роля – преминавайки през червата, стимулират дейността им и отнасят със себе си излишните мазнини от храната. Така помагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта.
Човек може да оцелее дълго време, ядейки само хляб.

Мит: От хляба се пълнее.

Истина: Това е широко разпространеното погрешно схващане. Човек пълнее не защото яде много (т.е. приема много калории), а защото поема повече енергия, отколкото изразходва. Дневните нужди на човека са от 2 400 до 3 000 ккал, в зависимост от физическите му натоварвания. Хлябът далеч не е високоенергийна храна – 100 гр. „Добруджа” съдържат 237 ккал или с други думи една филийка хляб съдържа около 75 ккал. За сравнение 100 гр. чипс съдържат около 550 ккал, 100 гр. шоколад – 560 ккал, 100 гр. кашкавал „Витоша” – 390 ккал.
Първата задача на три от четири жени, решили да отслабнат, е да го изключат от менюто си. Абсолютно погрешна тактика, защото хлябът, точно обратно на общоприетото мнение, помага за намаляване на теглото и за възвръщане на добрата ни форма.

Мит: Хлябът съдържа много сол.

Истина:  Хлябът, който се предлага на нашия пазар, съдържа около 1 гр. готварска сол на 100 гр. продукт. Среднодневно българинът яде по 285 гр. хляб, следователно приема 2,85 гр. сол. По данни на МЗ консумацията на сол в България е около 15 гр. дневно.

Мит: Ръженият хляб е по-полезен от пшеничния.

Истина: А задали ли сте си въпроса „С какво?”. Не са установени някакви сериозни предимства на ръжения хляб пред пшеничния. Основната разлика е, че ръжените зърна съдържат полифеноли, които имат антиоксидантно действие. В сравнение с пшеничното зърно има по ниско съдържание на белтъчини и въглехидрати. Ръженият хляб е по-ниско калоричен от пшеничния. Ръженият хляб повлиява благоприятно инсулиновия и глюкозния метаболизъм, намалява риска от диабет тип 2 и е подходящ за диетата на диабетици.
Пълнозърнестото ръжено брашно е малко по-богато на полезните за здравето растителни влакнини в сравнение с пълнозърнестото пшеничено брашно.
Недостатък на ръжта е и съдържанието на фитинова киселина, която се свързва с калция от храната и той не успява да се усвои от организма.
Същевременно ръженият хляб е с много по-висока киселинност от пшеничния. Не се препоръчва на хора с повишена стомашна киселинност. Ръженият хляб се изключва напълно от менюто при язва на стомаха, при заболявания на черния дроб и жлъчката. Не е подходящ за хора, работещи при високи натоварвания. Вкусово не е типичен за българина.
Истината е, че е желателно веднъж седмично да се яде ръжен хляб.

Мит:  Мит: В хляба има ”химия”

Истина: А каква по-точно „химия”? В хляба няма „химия”. Той се прави от брашно, вода, мая и сол. Заблудата е останала от зората на демокрацията, когато начинаещи хлебари продаваха бухнал бял хляб, оцветен с малцово брашно, като „черен”.

Нашата препоръка – за да сте здрави консумирайте редовно хляб. Няма вреден хляб, има неправилно хранене. Редувайте различните видове за по-пълноценно и по-здравословно хранене.

Източник: Zdrave.bg от 03.02.2012г., статия „Пет мита за хляба“

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е 6-mita-za-hliaba.jpg

Вярно ли е, че черният хляб е по-здравословен от белия? Да вярваме ли на внушенията, че хлябът не трябва да се яде с месо? И трябва ли да се страхуваме от глутена? Отговаряме на тези и други въпроси и твърдения, които често чуваме и повечето от нас им вярват.

Мит : ► Смятаме, че хлябът ни засища по-бързо и поддържа това усещане за ситост по-дълго време, затова не трябва да се отказваме от него

Каква е истината? – Ако имате наднормено тегло и не искате да продължите да трупате излишни килограми, трябва да ограничите хляба. Това все пак е доста висококалоричен продукт. Но най-важното – приготвя се от меки типове брашно, които много бързо се превръщат в глюкоза. Хлябът има висок гликемичен индекс, поради което допринася за повишаването на кръвната захар, хиперинсулинемия, увеличаване на теглото и натрупване на мазнини в черния дроб. Това означава ли, че не можете да го ядете? При наднормено тегло и затлъстяване – по-скоро, да. Останалите хора не трябва да забравят, че хлябът, независимо от това, че се възприема като допълнение към основното хранене, най-често съдържа повече калории и леки въглехидрати от основното ястие! Мярката е важна във всичко. Лекото надвишаване на дневния прием на калории заради изядената филийка хляб се сумира след месеци и години в килограмите наднормено тегло и увеличава риска от диабет тип 2.

Мит: ► Смятаме, че черният хляб е по-здравословен от белия

Каква е истината?– По хранителната си стойност – състав, съдържание на въглехидрати и на калории, те се различават малко. Мит е, че при захарен диабет можете да замените белия с черен хляб и да не се лишавате от нищо. Единствената разлика между тях е, че източникът на въглехидрати в кафявия хляб е ръженото брашно. То е по-кисело и при хора, страдащи от рефлукс на стомашна киселина в хранопровода, провокира обостряне на заболяването.

Мит :► Смятаме, че е по-добре да се консумира хляб без глутен, защото той е вреден

Каква е истината? – Хлябът без глутен е приготвен от оризово или царевично брашно. Царевичните тортили са неразделна част от кухнята на много народи по света. Много са вкусни. Но от гледна точка на медицината те не се различават от обичайните за нас, приготвени от бяло или черно брашно . По нищо освен едно: не съдържат глутен – протеин, който може да причини чревно възпаление при предразположени към такива здравословни проблеми хора. Чревното увреждане заради глутен се нарича цьолиакия и се среща при около 1% от хората Днес често може да срещнете сред “интернет-експертите” твърдения за проблема “пропускливи черва” и токсичен глутен. Те предлагат безглутенова диета да спазват и тези, които изобщо не се нуждаят от нея, без да доказват глутенова непоносимост или използват неинформативния кръвен тест за IgG4 антитела за глутен за тази цел. Всъщност цьолиакията се диагностицира по съвсем различен начин. Ако нямате такава диагноза, няма значение от какъв вид брашно се прави хлябът, който слагате на масата си всеки ден.

Мит :► Смятаме, че хлябът с мая предизвиква образуването на газове, затова е по-добре да го изключим от менюто си

Каква е истината? – Образуване на газове може да причини хлябът сам по себе си. Неговите “леки въглехидрати” се извличат от чревните бактерии, които могат да произведат от тях газове и млечна киселина – естествено слабително средство. Това явление обаче не се среща при всички, а само при синдрома на бактериален растеж в тънките черва, който съпътства захарния диабет, затлъстяването и постоянното преяждане с преобладаване на въглехидрати в диетата. Дрождите не участват в този процес. Освен това те разхлабват тестото, но неизбежно умират по време на печенето. В “хляба без мая” се използва същата мая, но под формата на “закваска”. Възниква въпросът: дали това е грешка на производителя, или умишлена измама на потребителите? Засега нямаме отговор на този въпрос.

Мит : ► Смятаме, че е по-добре да не ядем хляб с месото, тъй като такова съчетание на продуктите затруднява храносмилането

Каква е истината? – Не го затруднява. “Разделното хранене” е ненаучна практика. Храносмилането се осигурява главно от ензимите на панкреаса, а те се отделят всички заедно и работят за преработката на хляба (амилаза) и обработката на месото (трипсин и липаза), без да се намесват в работата си един на друг.

Мит: ► Смятаме, че е по-добре да се откажем от прясно изпечения хляб, защото той също е труден за храносмилане и може да причини дискомфорт в червата

Каква е истината? – Прясно изпеченият хляб отнема повече време, за да се усвои. Известни са случаи на чревна непроходимост при хора, които са изяли наведнъж няколко пресни хляба. Също така консумирането на току-що изпечен хляб може да провокира рефлукс. Ако обаче го консумирате в разумни количества, няма да ви навреди. Разбира се, отстрани погледнато изглежда, че хлябът носи само проблеми. Но не трябва да забравяме, че това е кулинарно средство, което е добре да използваме правилно. Злоупотребата с всеки продукт вреди. Разумната консумация носи разнообразие в кухнята и живота. Пресният аромат на току-що изпечен хляб в дома е символ на уют. Ако знаете опасността от прекомерната му консумация, щ можете да избегнете негативните последици.

Източник Блитц, Здравето /zdrave.to по статия „Шест мита за хляба“ на Милена Василева от 14.11.2019 г.