За да запазите хляба свеж и вкусен, е нужно да го защитите от контакта с въздуха. Не го прибирайте в найлонова торбичка или пликче. Направите ли го, влагата от вътрешността на хляба ще премине в коричката и тя ще омекне, докато вътрешността ще се втвърди.
Хлябът трябва да се съхранява на сухо и хладно място, както и да няма контакт със слънчевата светлина. Добре е да се използва кутия за хляб.

Освен това изключително добра идея е да държите хляба в оригиналната му опаковка, особено ако е хартиена.

Ако ли пък случайно не разполагате с подобна кутия, можете да използвате фурната, която е своеобразна кутия за хляб. Когато го купувате или вадите от фурната, хлябът е още топъл, тогава го оставете непокрит, докато се охлади. През това време не го покривайте, тъй като ще се задейства процес на кондензация и той ще се намокри.
Най-лошото място, на което можете да съхранявате хляб, е хладилникът. Това ще ускори процеса на разваляне на продукта. Също така в хладилника хлябът изсъхва и се втвърдява.

За сметка на неблагоприятното съхраняване на хляба в хладилника, той спокойно може да се замрази.

Опакова се в алуминиево или прозрачно фолио и се прибира във фризера или камерата. Съхранен по този начин, той може да издържи до няколко месеца.

Когато решите да го консумирате, той се размразява, отрязва се филийка и се слага в тостера.

Доста по-непопулярен метод е замразяването на цял хляб, след което (когато ви е нужен), го вадите от камерата и го слагате в загрята на 180-190 градуса фурна.

Там той се изпича повторно за около 35-40 минути.

Когато става въпрос за съхранение на хляб, трябва да имате предвид, че различните видове хляб имат различна трайност – от 2 дни до седмица.

Не забравяйте и времето, което продуктът е прекарал в магазина и винаги поглеждайте срока на годност.

От материал в Една.бг от 29.09.2019г.