Марияна Кукушева: Очакваме държавнически жест за пълно отпадане на ДДС за хляба

Материал на ИА „Фокус“, 03.05.2022г., автор : Евелина Бранимирова

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Всеки българин в момента си задава въпроса след спрените доставки на газ от „Газпром“ и драмите около доставките на синьо гориво ще се стигне ли до ново поскъпване на хляба.

Мариана Кукушева: Вече на всеки българин, мисля, му стана ясно, че газът ще има нова цена и тя се очаква да бъде с около 35% увеличение. Независимо от отлагането, което поискаха по отношение на тази цена от КЕВР, е ясно, че цената на газа ще се покачи. А цената на газа влияе и на цената на електроенергията, влияе и на цената на петрола. А цената на газа започва да влияе още от нивата. Към момента вече имаме покачване на цените на нашата основна суровина – брашното, имаме покачване на цената на маята и на останалите компоненти, които влизат в рецептурата на българския хляб. Така че за съжаление истината е една – ще има актуализация на цената на хляба. Друг е въпросът, че ние говорим винаги за себестойност или за доставна цена на хляба, тази цена, която българските производители не познават, защото цената на хляба в България се определя от търговците, а те работят с надценки между 20 и 40%.

Водещ: Можете ли да се ангажирате, ако предположим, че с 35% ще се вдигне цената на прородния газ, с колко процента ще поскъпне насъщният?

Мариана Кукушева: Не мога да се ангажирам, защото себестойността на всеки производител е абсолютно различна, така че няма как да направя такова изчисление. Още повече, то ми е забранено и със закон. Ние сме в дива конкуренция по между си. Даже и очаквам, че ще има колеги, които ще се опитат да задържат максимално дълго настоящите цени на хляба с идеята да са по-стабилни на пазара.

Водещ: Г-жо Кукушева, каква е опцията производителите да преминат от газ на друг вид гориво? Говорим за машини, как могат да се пренастроят, има ли въобще такава опция, така че да няма такова драстично увеличение, защото видно е за всички, че газът ще поскъпне с много, особено ако не се стигне до някаква договорка. Знаем, че в момента работодателите настояват да се преподпише договора с „Газпром“ като най-възможен вариант. В същото време слушахме финансовия министър, който твърди, че дори да се стигне до друга опция, няма да се стигне до повишаване на цената на природния газ. Според вас как стоят нещата?

Мариана Кукушева: В същото време министър- председателят вече обяви, че ще има различни цени на газа. За всеки български потребител, за всеки живееш в България човек е ясно, че при така създалата се ситуация да мислим за по-ниски цени е повече от несериозно. Още повече, към момента ние сме притеснени от факта, че нямаме компенсации за електроенергията за месец май, макар че ни се обещаваха такива. Към момента ние работим на тъмно, очаквайки едни изключително завишени разходи, без да можем да си направим сметката за баланса в края на месеца. Към момента ние продължаваме да ползваме кредити, за да покриваме новите раходи, които са нови, в последните шест-седем месеца. Сами разбирате, че това не е неизчерпаем лимит. Що се отнася до пренастройка на линиите и на пещите, да се ползва друг вид алтернативно гориво, това предложение е меко казано към момента повече от несериозно. То първо изисква финансов ресурс, второ, изисква време. А на всички потребители е ясно, че един хлебар, отпадне ли от пазара, той повече не може да се върне. В пазара няма празно пространство. Ние сме в изключителна конкуренция един с друг и точно затова не е възможно да се очаква такива оптимистични сценарии да се реализират.

Водещ: Разбирам от думите ви, че не сте убедени дали ще получите енергийната помощ за месец май. За април получиха ли такава производителите?

Мариана Кукушева: Да, за месец април получихме такава. Към създалата се ситуация трябва да коментираме и едно ново наше предложение, то е ново, още по-актуално в момента, но всъщност отдавна във времето го предлагаме – да има компенсации за цената на газа за бизнеса, защото не са достатъчно компенсациите единствено и само за битовите потребители, тъй като те, получавайки една компенсация за цената на газа като битови потребители, всъщност изобщо като потребители на всичко произведено и смесено в България, те получават удара от повишените цени на енергоизточниците и на газа, какъвто удар реално се случва в целия свят и най-вече в Европейския съюз. Инфлацията в България вече не е в познатите до 10%, а мина 12%. Ние сме в състояние на хиперинфлация и затова очакваме държавническо мислене по въпроса как ще оцеляват българските потребители, не само българският бизнес, който също е потребител. И нашето актуално предложение продължава да бъде или пълно отпадане на ДДС, и то не само единствено за хляба, а поне за основните храни в България. Този жест държавниците го дължат на българските потребители.

Водещ: Сега тази идея за отпадане на ДДС като че ли получи някакъв консенсус между управляващите партньори в коалицията. В последните дни обаче чуваме и виждаме сигнали, че кабинетът май дава на заден за отпадането на ДДС за хляба и зеленчуците.

Мариана Кукушева: Ние сме свикнали кабинетите да дават на заден, но би трябвало да знаят, че вече няма възможност за заден ход, тъй като орзад стои народът, който няма пари. Това е истината. И от другата страна стои бизнесът, който е декапитализиран, т.е. също няма пари. Основните данъкоплатци на държавата са притеснени, а данъколатците на държавата, това е бизнесът. Не можем да очакваме актуализация на бюджета в посока разходи за плащане единствено на стари кредити, когато не свързваме тези очаквания с оптимизиране на положението на бизнеса в днешния момент и оптимизация на разходите на потребители в днешния момент. Нещата трябва да се случват днес и сега. Това е най-важният въпрос на нашето съвремие.

Водещ: Ако падне ДДС за хляба, това ще бъде ли глътка въздух, ще може ли да остане сегашната цена?

Мариана Кукушева: Ако падне ДДС на хляба- вече обявихме, това значи автоматично поевтиняване на хляба с 20%. При обявените вече оптимизации на цените на хляба, това значи не високо увеличение на актуалните цени в момента. В противен случай всеки един от вас може да смята. Аз обявих какви са търговските надценки, контролните органи ги знаят също – те са между 20 и 40% върху доставната цена на хляба.

Водещ: Да разбирам- поправете ме, ако бъркам, че ако падне ДДС за хляба, не само, че цената няма да се повиши, ами дори ще има поевтиняване, така ли?

Мариана Кукушева: Няма да се усети последното увеличение, което предстои.

Водещ: Значи все пак предстои увеличение, с или без ДДС-то, така ли?

Мариана Кукушева: Да, за никого не е тайна – от днес в страната много български хлебопроизводители са актуализирали своите цени и аз обясних защо.