Хлебар: Няма да има шоково поскъпване

Материал на Агенция Монитор, 8.03.22

Не се очаква шоково поскъпване на хляба заради саморегулацията на пазара. Това заяви председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева в ефира на БТВ. Тя увери, че няма риск за продоволствената сигурност на страната. 

По думите ѝ замразяване на цените на свободния пазар е абсолютно невъзможно.

„В случая говорим за компонентни в ценообразуването на хляба, които растат. Тъй като растат цените на енергоизточниците, на петрола, което е изключително важно, защото хлябът има най-тежката логистика“, обясни тя, като допълни, че масовият хляб – бял, типов и Добруджа, е най-евтината храна в света.

Тя коментира и казуса с поскъпването на пшеницата и решението на държавата да стане основен купувач на пазара.

„След извършена проверка стана ясно, че в България има 3 милиона тона пшеница. Това количество е прекалено много, за да бъде запазено и да бъде преустановен износът“, поясни Кукушева. Според нея именно това е причината да бъде взето решението 1,5 милиона пшеница – хлебна и фуражна, да бъде изкупена от Държавен резерв през Софийската стокова борса и 1,5 милиона тона пшеница да бъде продадена на външни пазари. 

„Това е напълно излишна пшеница Това значи обезпечаване на хлебния баланс на страната до месец юни 2023 г. „, обобщи тя.