Председателката на Съюза на хлебарите: Ще догонваме пазарните цени на Европа

Материал на 24 часа.бг от 16.01.2022г.

Най-слабо изразено е поскъпването на хляба от всички други храни. Това каза председателят на Националия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева по БНТ.

По думите й имаме да догонваме пазарните цени на Европа.

„Цената на хляба в Европа се покачи два пъти. При нас доставната цена на хляба е покачена само в рамките на 35%. Според икономическите анализи не само у нас, а и в света, инфлацията ще продължава да расте. В света вече отчитат двуцифрено число. Реално потребителите у нас знаят, че тя наближава 30%. Цената на енергоносителите се покачи. За електрическата енергия четири пъти, за газа- пет пъти. Цената на тон брашно мина 1000 лв“, каза Кукушева.

Тя допълни, че пет-шест хлебозавода са преустановили работа заради цената на електроенергията. И уточни, че цените на зърнените култури са борсов. Каквито са цените и на петролните продукти.

„Когато петролът се покачва, както има тенденция на международната борса, и при нас има покачване на цената на транспорта. Още едно перо, което неможем да спестим. В момента хлебопроизводителите се опитват да удържат и да поемат за своя сметка това увеличение. Всеки сам за себе си решава до кога това може да се случва. Не сме оптимисти обаче“, заяви тя.

В момента пазарът е толкова стагниран, че не би търпял лошо качество на хляба. За съжаление имаме сив сектор, който се промъква между капките. Този сив сектор основно присъства в малките търговски обекти и малките населени места. При хляба няма тази динамика на отпадане на потребителско търсене, както се забелязва при останалите храни. Хлябът е насъщен, обясни още Кукушева.