С колко се очаква да поскъпнат стоки, храни и услуги заради цените на газа?

Материал на Нова ТВ, предаване „Здравей България!“, рубрика „На твоя страна“ с Георги Георгиев , 07.01.2022г., коментира Мариана Кукушева по темата.

Сметките на бизнеса представя Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”

Драстично поскъпване на стоки и храни заради новите цени на природния газ. Рекордният ръст при синьото гориво бързо ще повлече нагоре и цените на основни продукти и услуги, прогнозират производители и преработватели.

При някои от тях ефектът върху джоба на потребителите ще се усети още в началото на годната. С колко повече ще плащаме през 2022 г. – сметките на бизнеса представя Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Всеки процент отгоре в цената на синьото гориво бързо ще се усети по веригата. А след рекордния ръст от 30% от 1 януари едно е сигурно – сметката ще плати и потребителят. Природният газ активно се използва в производството и преработката на храни, затова и ударът първо ще усетим на щандовете в хранителните магазини и сергиите по пазарите. Средно 10% от стойността на всеки продукт е цената на енергията за производството му. Очакванията са нагоре да тръгнат цените на хляба, сладкарските изделия, месните и млечните продукти, както и плодовете и зеленчуците.

С всяко следващо пазаруване сметката, за да напълни хладилника за Лиляна Божинова върви нагоре. Ръстовете в цените на хранителните продукти през последните месеци, тя бързо усеща и по джоба си. „Усещам ръста много чувствително, защото ние със съпруга ми сме с инвалидни пенсии. Храните поскъпнаха. Хлябът, месото, млякото, сиренето – всичко е увеличено и е много трудно”, коментира тя.

Още по-трудно сметката за Лиляна Божинова ще излиза през новата година, тъй като шоковото поскъпване на природния газ бързо ще се пренесе и на щанда в магазина, пресмятат експертите.

„Със сигурност още от края на януари ще бъдем свидетели на поскъпване на тези продукти, които използват природен газ. Ударът е директно върху потребителя и реално потребителите плащат тази сметка”, заяви Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.