Хлебопроизводителите в България изпращат тежка година

Материал на Еconomic.bg от 27.12.2021 г. , с автор Мариана Климентиева

Във втората половина на 2021 г. разходите за производството на хляб са се покачили между 300 и 400 %, обясни председателят на НБСХС Мариана Кукушева.

2021 г. се оказа тежка за хлебопроизводителите в България. Енергийните разходи удариха сериозно бранша и се отразиха върху цената на насъщния. Главната причина за покачващата се цена на хляба е инфлацията в страната. Ток, вода, газ, работни заплати, енергопродукти, суровини- всичко е поскъпнало. Това коментира за Economic.bg председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева.

“ 2021 г. беше многолика за нас хлебопроизводителите. Освен свързана с пандемичните трудности, локдауна и повишените разходи за обезпечаване здравните условия на всяко работно място, тя нанесе и много тежък удар върху бранша. Хлебопроизводството е енергоемко и повишените цени на електроенергията засегнаха доста сериозно отрасъла“, каза Кукушева.

Тя обясни, че във втората половина на годината разходите за производството на хляб се покачили между 300 и 400 %. „Тенденцията е да продължават да се покачват. Към момента говорим за 1000 лв. с ДДС за мегаватчас. Тази цена не може да бъде принесена автоматично върху йрайния продукт. Всички материали също са повишени с около 150 %“, обясни председателят на НБСХС.

Според думите й опаковките също са се оскъпили в отговор на Зелената сделка. Хлебопроизводителите у нас отчитат и поскъпване на труда, както и на съпътстващите суровини като сол, вода, квас и мая. Основната суровина- брашното е поскъпнала със 150 %.

“ В последните 10 години не е имало такова покачване на брашното. Това, че нямаме предвидимост по отношеие на нашите разходи, създава невероятна паника сред хлебопроизводителите. Затова цените на хляба продължават да подскачат все по-нагоре“, обясни Кукушева.

Тя е категорична, че цените на хляба няма да паднат. „Ясно е, че инфлацията, която в момента в България е 25 %, ще продължи да се покачва. И потребителите вече я усещат“, каза Кукушева. Въпреки трудностите българските хлебопроизводители продължават да работят. „Не сме допуснали да има забавяне или липса на доставка на хляб и в най- отдалечените места на България. Това е социално и гражданско отговорно поведение, което целият народ отчита“, разясни Кукушева.

“ Това, което очакваме да се случи през 2022 г., е свързано с подпомагане на бранша в следните посоки: Първо, да имаме право на едногодишни договори с енергетиката, за да имаме предсказуемост за разходите. Второ, за да се спре поскъпването на основни продукти и услуги, трябва да се намали на 9% ДДС-то на всички стоки и услуги“, сподели председателят на НБСХС.

Според Кукушева този акцент, който от бранша са заложили за 2022 г. и който може да се превърне в социално и национално отговорна кауза за всички политически сили, е много важен. „Предстои изключително тежка финансова година. Ние сме в състояние на стагфлация. Това означава висока безработица, защото се затварят предприятия. Очакват ни високи цени и ниско потребление“, прогнозира Кукушева.

Според нея държавата трябва да въведе национални мерки в подкрепа на бизнеса и на потребителите.