Докога ще расте цената на хляба

Материал на Нова ТВ от предаването „Събуди се“ на 19.12.2021г.

Темата коментира Мариана Кукушева.

Докога ще расте цената на хляба и има ли път назад. В „Събуди се“ темата коментира председателя на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

„Никога досега в последните 10 години не сме работили с толкова скъпо брашно. Никога досега не сме имали такава невъзможност да предвидим какво ни чака утре по отношение цената на енергията. При нас се оказва, че всяка партида хляб излиза с различна себестойност“, обясни тя.

Кукушева уточни, че хлебарите са най-енергоемкият бранш в сверата на хранителното производство. Затова настояват да имат възможност за едногодишни договори в енергетиката.

„След лутането и след шока от все по-високите цени ще дойде и фалитът. Предполагаме, че голяма част от хлебопроизводителите ще загубят своите пазари и ще са принудени да затвирят още през второто тримесечие на 2022 г.“, допълни тя. Уточни, че вече има четири- пет големи завода, преустановили работа заради цената на енергията.

Кукушева беше категорична, че не може да се планира колко струва хлябът. „Ние сме задължително на минус и въпросът е докога ще го караме така. Не е възможно да е задълго. При хляба производството е ежедневно“, допълни председателят на Националния съюз на хлебарите и слдкарите.

Сред възможностите на производителите е да бъде намален грамажът на хляба.

С цялото интервюто може да се запознаете тук.