Посрещаме Коледа с най-скъпата питка досега

БРАШНОТО СКОЧИ ДВА ПЪТИ

Материал на в-к „Телеграф“ от 6.12.2021г. с автор Светлана Трифоновска.

Българите ще посрещнат Рождество Христово с най-скъпата питка, която са правили някога. Причината е в цените на брашното, които в България са скочили със 100 %, а на европейското брашно с около 50 %.

Това обясни пред „Телеграф“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

СИВ СЕКТОР

Кукушева подчерта, че никога брашната не са били толкова скъпи. Тя обясни по-високите им цени у нас в сравнение с тези в други страни от ЕС с няколко причини. Едната е наличието все още на сив сектор и в мелничарството. Второ, сивият пазар. Ниското потребление, което веднага дава по-високи цени, с които да компенсира, за разлика от широкия пазар, който формира по-ниска себестойност.

МОНИТОРИНГ

Бегъл преглед на цените на дребно на брашна в български супермаркет показват, че класическо бяло брашно екстра качество върви от 1,65 лв. за кг същото, но с утвърден стандарт, пък е 1,85 лв. килото. Класиката тип 500 може да се купи и за 1,45 лв. Когато са в опаковка от 2 кг, потребителите могат да си спестят 1 ст. на пакет. Вносно бяло тип 405 стига 2,39 лв. за кг. Вносен грис за хляб е с етикет от 2,69 лв. за кг. Пълнозърнесто пшенично брашно от 1 кг се предлага на промоция от 3,49 на 2,69 лв. Специалната промоция е 1 кг брашно от български лимец за 6,29 лв. вместо за 6,99 лв. Пакетите от 1 кг със смеси за кекс, пица или по-специални брашна от ръж, например тръгват от 1,75 лв. българско и стигат до около 5 лв. килото внос.

ЕНЕРГИЯ

За високите цени на брашната най-голяма заслуга имат и непредсказуемите цени на енергията. Това е и масова причина пекари да затварят врати, предупреди Кукушева. Тя обясни, че няма никаква сигурност на енергийните разходи. Всяка партида хляб или сладкиши излиза с различна себестойност.

Браншовиците настояват да има възможност за дългосрочни енергийни договори на бизнес операторите, които се занимават с производство. Така че пазарът няма да търпи стресове, защото води до изкривяването му, каза още Мариана Кукушева.

ТЕЛЕГРАФ КАЗА

НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА

Посрещаме Коледа с най-скъпата питка досега заради несигурните цени на тока.

Има неща, пред които българинът може да си затваря очите. За хляба обаче няма шанс. Вярно е, че във времето уж остана подмяната на насъщния с боклуци с набухватели. Но веднага след това народът започна да се снабдява с домашни пекарни. И бе регистриран значителен спад в покупките на тесто. Това отрезви пекарите, които светкавично реагираха, като извадиха на тезгяха дъхави и ароматни хлебчета за всякакъв вкус и капризи.

С две думи, българите, колкото и модерни, прогресивни и глобалистично настроени да са, винаги ще пазят в паметта си две фрази, които са чули от майките си. Едната е, че никой не е по-голям от хляба, а другата е от самата Господня молитва. Която всички ще прочетат на семейната трапеза на Рождество Христово: „Насъщния ни хляб дай ни и днес..“

Свободният пазар си е свободен, но в него има правила, които са по силите на държавата. Тя може да реши проблема с цените на тока, който плащат производителите, може да реши и проблема с ДДС на храните.