Скок в цените на основните стоки: Браншовици и синдикати искат намаляване на ДДС

Материал на БТВ новините от предаването „Тази сутрин“, 20.01.2021г.

Според държавата пиково поскъпване има само при олиото

Отчита се скок в цените на зеленчуците на едро. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%. Това са данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Повишение има и при основните хранителни продукти – олиото бележи ръст с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15%. Увеличение има и при брашното, и при захарта.

На този фон потребителската кошница вече излиза 79 лв. За сравнение миналата година основните стоки са стрували 73 лв., а през 2019 г. – 68 лв.

В „Тази сутрин“ поскъпването коментираха представители на работодателите, социалните партньори и държавата. Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пазарът у нас е високо конкурентен, което влияе за по плавното вдигане на цените.

„В определени продукти има по-голяма динамика – плодовете и зеленчуците. Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресурсите. При основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки – с около 10%. При месото цената е същата като миналата година“, добави той.

Иванов каза още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като скокът на цената е започнал още април миналата година.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба.

„Доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува до крайния потребител. Затова работодателските организации имаме предложение – 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основните има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношения с търговските вериги“, заяви тя.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова заяви, че инфлацията ще намали покупателната способност на повечето хора.

„На една минимална заплата от 650 лв., чистата сума, която получава човек е около 540 лв. Около 85 лв. от тази сума отива за ДДС. Тоест – ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението“, обясни представителят на синдикатите и добави, че подкрепят предложението за намаляване на ДДС при основните стоки.

По техни данни бедното население на страната е около 25%.