Повишават се цените на хляба и билета в БДЖ

Материал на Нова ТВ с коментар на г-жа Мариана Кукушева, автор: Румяна Попова, репортер: Георги Манев, 24.09.2021

Как се отразява това на потребителите?

Поскъпва не само хлябът, но и евтиния транспорт. От БДЖ обявиха, че причината е поскъпването на тока и инфлацията. Ще окаже ли този скок в цената на билетите хората да пътуват и да ползват този досега по-евтин транспорт?

Във Враца и целия регион железопътният транспорт е жизненоважен и се ползва ежедневно, но някои от пътуващите планират да спрат да го използват, защото цените стават прекалено високи, а други не могат да намерят алтернативи и трябва да го ползват, за да ходят на работа.

От друга страна за производителите на хляб в по-малки и средни пекарни несигурността вече е факт- има почти двойно увеличение на тока за тези производители, както и всеки компонент от производството е с увеличена цена.

Хлебарите постепенно вдихат цената на хлебните произведения, но виждат как веднага спада потреблението, а те няма как да не вдигнат цените, защото не могат да работят на загуба.

В „Твоят ден“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че поскъпването е резултат от галопиращата инфлация плюс вдигането на всички консумативи, но цените на хляба са различни при различните производители и те са в свое право сами да си ги определят.

Тя обаче допълни, че самите хлебопроизводители са в конкуренция помежду си и това няма да позволи да се получи изключително рязко вдигане цената на насъщния, а това ще става постепенно и неизбежно.

Мариана Кукушева смята, че с влизането на новата реколта пшеница в производство, новите цени на газа и други консумативи повишението ще се усети по-осезаемо, но все още ще се говори за стотинки, не левове вдигане.

Вижте повече във видеото.