Защо поскъпна хлябът?

Участие на г-жа Мариана Кукушева в сутрешния блок на Българска национална телевизия в „Денят започва“.

Цената на хляба беше индексирана средно с около 10 стотинки, през последните две седмици, което означава повече с около 5 стотинки на ден за семейния бюджет.

Това изчисли в „Денят започва“ Мариана Кукушева- председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България.

„Няколко са причините за поскъпването на хляба, сред които е и Covid пандемията, която затвори много сектори в света и освободи огромен финансов поток. Тези пари се насочиха към зърнените пазари – за първи път от 6 години насам цената на пшеницата има подобни показатели, като данните са на ООН“, обясни тя.

По думите й оскъпяването на пшеницата се отразява положително на изкупуването на зърното, тоест селскостопанските производители получават по-добра цена за своята продукция.

„Когато се покачва цената на пшеницата, неминуемо следва поскъпване на основната за нас суровина- баршното. Имаме покачване на цената на енергията и газа, има покачване на транспортните разходи, банковите лихви, на данък смет и данък сгради, които също се плащат от бизнеса“, изреди Кукушева.

Тя подчерта , че основното перо в себестойността на хляба е покачването на цената на човешкия труд.

„Хлебопроизводството не е включено в каквито и да е помощи и мерки за подпомагане от страна на държавата. Може би мотивът е, че не сме затворени с нито една министерска заповед до момента. Ние продължаваме да работим и работим на първа линия“, отбеляза Кукушева и добави:“ Увеличихме цената на труда точно с толкова, колкото го направи държавата по отношение на заплащането в държавните органи и държавната администрация- с 30%. Това няма как да бъде поето от всеки хлебопроизводител.“

Вижте още от разговора във видеото.