Кукушева, НБСХС: Цената на хляба се е увеличила с 9-10 стотинки

Из материл на Нова ТВ в предаването „Събуди се“, излъчен на 6.12.2020, на тема „Цената на насъщния“ с участие на г-жа Мариана Кукушева.

РЕКОЛТАТА ТАЗИ ГОДИНА Е ЛОША

В кризата около COVID-19 се налага и проблемът с лошата реколта. Както прогнозираха хлебарите, цената на хляба се увеличи.

В ефира на „Събуди се“ председателят на УС на НБСХС заяви, че става въпрос за повишение с около 9-10 стотинки. „Имаме покачване на енергията, петрола, транспорта и много други разходи. Никой не коментира това. Не мога да кажа колко трябва да е реалната цена на всеки производител.

Категорично казвам, че съгласно Закона за храните вече търговците не могат да върнат хляба към своите доставчици. Затова е наложена практиката всеки следобед и вечер хлябът, доставен сутринта, да е с намалена цена. Моята препоръка към търговците е той да бъде изложен в „зелените“ коридори, за да може възрастните хора да го закупят без увеличение на цената“, заяви Кукушева. И допълни, че пандемията е довела до по-голямо търсене на зърнените пазари и скок в цената на пшеницата и брашното.

По думите й хората, които работят в заводите за производство на насъщния, са на първа линия.“Нямаме хоум офис. Произвеждаме хляба на България всеки ден. Рискът, който поемат работещите при нас, не е по-малък от риска на полицаите. Когато държавата повиши заплатите им, ние нямаше как да не отговорим на изискванията на пазара на труда и го направихме“, каза още тя.

Междувременно екип на NOVA провери с колко е скочила цената на хляба в различни градове.

От 16 години хлебопекарната на Милена Терзова в София спазва холандски традиции и стандарти, но на българския пазар. Според управителя последната година е била много трудна.

„Имахме период от 6 години , в който не бяхме променили нито една цена, защото всичко беше стабилно. Този период приключи миналата година. Имаме намаление на оборота. Предпразнично няма да повишим цените на продуктите, но може би в края на януари , началото на февруари, ще помислим за някакво увеличение“, каза тя.

Очакваното вдигане на цените е между 10-20%. Междувременно в условията на надигаща се икономическа криза, новината за предстоящо поскъпване се приема остро от клиентите.

„Това е основна храна и ако се повишат цените и хората трябва да дават повече пари, които и без това нямат, защото губят поминъка си заради ситуацията“, каза потребителят Георги Бояджиев.

Повишаването на цената на хляба няма да намали консумацията му, твърдят пловдивчани. На този етап само някои производители са направили малки корекции нагоре.

„Има колеги, които предприемат корекция на цената. Ние все още се опитваме да задържим цените, които имаме. И се надявам да успеем, за да не създаваме допълнителен стрес в тази обстановка“, каза Нестор Куцев, собственик на пекарна с Пловдив.

В Благоевград въпреки увеличението на суровините хлябът не е поскъпнал, но само засега.

„Цената на хляба всички знаят кога се увеличава- февруари или март, когато се повиши цената на пшеницата“, поясни хлебопроизводителят Димитър Бакалов.

За увеличението хлебопроизводителите в Благоевград очакват да е в рамките на няколко стотинки.

Репортери: Виктория Бояджиева, Антон Чавдаров, Милен Ангелов- Нова ТВ.