Видеонаръчник със 7 традиционни рецепти снимат хлебари и ученици

С Мариана Кукушева разговаря Яна Спиридонова от радио „София“, Българско национално радио

Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) създават видеонаръчник със 7 традиционни български рецепти.

Това става с възпитаниците на професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в Своге, обясни пред Радио София председателят на НБСХС Мариана Кукушева.

За всеки от дните от седмицата е заснет клип с рецепта.

Който ги изгледа, ще може да се научи да прави банички със сирене и спанак, празнична погача, еклерчета, тиквеник, козуначени кифли с мармалад и вита баница.

„Идеята не е да покажем трудни неща, напротив – да покажем колко са лесни и достъпни за изпълнение тези рецепти“, допълни Мариана Кукушева. „Хлябът е символ, хлябът е стандарт, благопожелание до всеки, които се е докоснал до него.“

Национален браншови съюз от няколко години работи по своя комуникационна стратегия, която цели възпитание вкуса на потребителя и съхранение и пренасянето на традиционни български рецепти в съвременното хранене.

Видеоуроците са качени в „Ютюб“ и в няколко интернет платформи.

Текста на интервюто от звукозаписа:

„Националният браншови съюз от близо четири години започна да работи по своя Комуникационна стратегия, която е насочена към възпитание на вкуса на потребителите, както и възпитание в посока познаване и пренасяне на традициите в съвременното хранене. С оглед на това голяма наша десет годишна инициатива е така нареченото Слънце, което в центъра е с „Хлябът е..“ и с негови, може би дванадесет -тринадесет определения дадени също от деца по отношение на хляба.

Хлябът е основна храна на човечеството не просто в миналото, но и в настоящето!

Хлябът е символ на живот!

Хлябът е символ на стандарт!

Хлябът е символ и благопожелание към всеки един жив организъм, до който се докосваме!

В Националният браншови съюз имаме изключителен интерес към подрастващите към нашите бъдещи потребители и още по-голям интерес към обучаваните в специализираните училища вече големи ученици. С оглед на това започвайки тази година инициативата за създаване на видеонаръчник „За малки и големи вълшебници“ се насочихме към седем традиционни български рецепти.

Идеята беше да направим не толкова видео уроци, а да покажем от една страна изключителната подготовка на едни ученици в едно от водещите професионални училища, каквото е гимназия „Велизар Пеев“ в Своге. Която създава невероятни кадри. Това е видно от начина, по който учениците възприемат поставената задача и произвеждат тези седем уникални рецепти. А те са: Мини банички със сирене и спанак;

Празнична погача, винаги необходима и винаги важна за всяко семейство, което празнува своя празник;

Профетроли или така наречените на български еклерчета;

Тиквеник;

Козуначени кифли с мармалад; и

Вита баница, чийто кори даже учениците разточиха буквално.

Внимателно избраните рецепти бяха много важни, защото седмицата има седем дни. Ако позволим на нашите деца сами да организират закуската на семейството ние сме сигурни, че те ще се справят повече от добре. Седемте дни от седмицата са покрити с традиционна, вкусна, здравословна, не на последно място добре изглеждаща и вкусна закуска. Седем отделни клипа, които са качени в „Ютюб“ мрежата, качени са и в глобалния сайт на Льосафр. Това е най-голямата европейска фирма и трета по големина в света за производство на мая и закваски. В същото време тези клипове са качени и във видео обменната мрежа на професионалните училища в Европа. Какво е важно да знаем за тези клипове, идеята ни не е да покажем неща които са трудни за изпълнение, и които биха отнели енергията на създаване на храна. Точно обратното, искаме да покажем колко са лесни за изпълнение и колко достъпни като продукти са тези рецепти. И колко добре би било ако в домовете на хората, особено в този момент, когато кошмара наднича през прозореца, когато имаме много притеснения, когато започваме да живеем онлайн, когато сме отдалечени от най-близките си хора, когато темата за храната в семейството вече е абсолютно актуална и тя се случва по няколко пъти на ден, точно в този момент нашата методична помощ, си мисля методична разбира се без претенции да бъде абсолютно такава, че ще бъде съвсем навременна, защото изпълнените рецепти от учениците ги правят от една страна достъпни, а от друга страна много желани за изпълнение от техни връсници.“