30% по-ниски зърнени добиви: Ще поскъпне ли хлябът?

Интервю на г-жа Мариана Кукушева в предаването „България сутрин“ на България Он Еър на 14.10.2020г.

Кривата с цените на хранителните продукти за четвърти път показва увеличение в рамките на година,според „ФАО“ -организацията по прехрана и земеделие на ООН. Ще направи ли изключение и цената на хляба у нас или пък слабите добиви ще покачат цената на така важния продукт?

Отчетът за доходността на реколтата не е особено добър, но можеше да е и по-лош. Чашата е наполовина пълна, въпреки огромната суша. Успяхме да приберем една сравнително добра реколта. 30% по-ниски са добивите спрямо предходната година, но имаме достатъчно зърно за продажба. Нямаме причини за притеснения. Това каза за „България сутрин“ председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според нея има важен фактор,касаещ цената на хляба– висока безработица, ниска себестойност, ниско потребление.

При консумация на новата реколта никой неможел да прогнозира какви ще са цените, стана ясно от думите ѝ.

Традиционно преходните запаси се изчерпват около 15 октомври. Борсови са цените на зърнените култури. Не си представяйте, че нещо ще се случи изведнъж с взрив. На пазара съществуват над 200 вида хляб, които са на различни цени„, допълни Кукушева за BulgariaONAIR.

Според нея цената на газа се връща към нивата, които сме очаквали. Към това прибавяме и цените на ТОЛ таксите, тоест себестойността е трайно нагоре.

„Според мен е възможно да няма чувствително покачване на цената, за продaжната цена трябва да питате търговците. Правителството в момента готви Бюджет 2021 и нека помислят дали е необходимо насъщният да е достъпен и за пенсионерите“, подчерта още Кукушева.

„България остава сериозен износител и продаваме на най-чувствителните пазари, каквито са арабските народи. Те определено разбират от здравословни мерки в храненето“, обясни още председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Кукушева подчерта, че за храните за децата и градините контролът бил занижен и неефективен. „Пазейки здравето на децата, бихме могли да гарантираме, че утре ще търсят българското“, отбеляза тя.

Гледайте целия разговор във видеото