Мариана Кукушева, НБСХС: Дивата конкуренция между производителите пази цената на хляба

Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите,в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ от 17.09.20г.

Фокус: Тежка е годината за зърнопроизводителите. Заради засушаването се отчитат по-ниски добиви от пшеница. Ще бъде ли осигурен хлебният баланс на страната, достатъчно суровина за производство на хляб и всъщност какви количества пшеница са нужни за хлебопроизводството у нас, за да задоволят потребностите?

Мариана Кукушева: Наистина, стопанската зърнена реколта 2019/2020 година се оказва доста, доста компрометирана откъм количество. България прибра около 1.5 млн. тона по-малко пшеница. Но наред с лошите новини имаме много добри – в България се роди и отгледа зърно с изключително високи хлебопекарни качества. И точно това, точно тази пшеница е ангажирана за производството на хляб.

Необходимо е около 1.2 млн. т за връзване на хлебния баланс на страната както за производството на хляб, така и за производството на всякакви тестени и сладкарски изделия. Този баланс е абсолютно гарантиран и за него не бива да има каквито и да било притеснения у потребителите, както и в производителите разбира се.

Фокус: Можем ли да говорим, че една такава ниска реколта, въпреки високите качества на зърното, би довела до по-високи цени на хляба? И всъщност, какви тенденции се очертават, имайки предвид цените на пшеницата на международните пазари, новата цена на газа, на труда, на човешкия труд?

Мариана Кукушева: Благодаря ви за въпроса. Наистина годината е тежка не само за България, а и за големите зърнодобивни държави в света. Засушаването е трайна тенденция. Това не е факт, който да ни изненада. Въпросът е какви мероприятия ще бъдат провеждани на земята, така че да се гарантира следващата реколта.

Тенденцията в международен план е следната – хлебопроизводителната пшеница, пшеницата с най-добри хлебопекарни качества има категоричен тренд нагоре в цената. В последните 10 дни се наблюдава сериозно покачване на цената на брашното в големите европейски държави с водещи икономики като Германия, Франция, Италия. Там цената на брашното се покачи между 8 и 20 % в различните държави. Тази тенденция няма да бъде избегната и в Българя. Все още не работим с реколта 2020, но така или иначе след 15 октомври тази реколта вече ще започне да се обработва в мелниците. Тогава ще видим. Съмнявам се да има колега в преработвателната промишленост, който да може да преглътне толкова големи маржове. В същото време наистина цената на човешкия труд се покачва и така и трябва да бъде. При положение, че при тенденция за оскъпяване на живота като цяло е нормално човешкият труд да има по-високи стойности. В бранша минималната работна заплата е 1000 лева нето. Така че ние сме далеч от праговете, които се коментират като минимално работно заплащане, може би защото от години работим в тази посока и от години полагаме изключителни усилия за квалификация на хората, които работят в нашия бранш. Цената на газа неминуемо следва тенденцията на международните пазари и се очаква, вече за никого не е тайна, тя да прехвърли 30

% от 1 октомври. А за цената на тока тенденцията е същата. Сами разбирате, че всичко това вкупом ще промени категорично себестойността на хляба.

Себестойността на хляба се промени и от въвеждане на извънредните ковид-мерки в нашите предприятия, тоест, повишената сигурност по темата „Безопасни условия на труд и осигуряване и гарантиране здравето на заетите в бранша“. Ние използваме много спирт, много дезинфектанти, много маски, които са специални работни маски, много шлемове, много ръкавици. Всичко това влиза в себестойността на хляба. Но като цяло мога да кажа следното: хлебарите са в абсолютно дива конкуренция един с друг и с оглед на тази конкуренция пазарът не поема и не реагира на големите борсови трусове. Тоест, дивата конкуренция пази цената на хляба. Така че българските потребители не бива да бъдат особено притеснени. Нещо много важно отново трябва да подчертая – и към момента коментираме доставната цена на хляба, която представлява около 60 % от продажната цена на хляба. Към тези 60 % имаме 40 % прибавена надценка от търговците плюс 20 % ДДС от държавата. ДДС винаги се плаща от крайния потребител. Видяхте, в последните месеци стана ясно, че държавата – и управляващи, и опозиция, нямат на фокус цената на хляба и темата за диференцирана ДДС ставка за хляба отпадна и не е в интересите на държавниците и политиците. С оглед на това не можем да коментираме тема за поевтиняване или задържане цената на хляба.

Фокус: И като говорим за икономическите измерения, освен повишената сигурност в предприятията, за която казахте, отрази ли се и как ковид-кризата на бранша?

Мариана Кукушева: Ако някой изразява притеснения по отношение на намелени обороти, това са единствено малките квартални пекарни или малките фурни в малки градове, които във време на пълната изолация бяха спрели, преустановили своята работа. Някои от тях за съжаление наистина не започнаха отново тази дейност.

Единствените загуби се натрупаха точно при тези бизнес оператори. Големите, ежедневно присъстващи на трапезата със своите продукти бизнес оператори, увеличаха своята работа и гарантираха хляба на българите до всяка точка, до всеки краен потребител. Затова заслужават адмирации и уважение.

Фокус: Дива конкуренция казахте, г-жо Кукушева. Намали ли се процентът на работещите в сивия сектор заради кризата или напротив? Тема, която много ви тревожи от години.

Мариана Кукушева: Абсолютно сте права. Наистина сивият сектор в бранша не само не е намалял, но по коментари на колегите става ясно, че към момента предприятия от бранша работят съвсем необезпокоявани от контролните органи в рамките на зоната на здрача. Освен това, предприятията в бранша, легалните производители, отговориха на изискванията на Наредба 18, по която те инвестираха милиони левове, за да отговорят на това изискване, и стана ясно, че наредбата не само не тръгна, но няма и никакви шансове да тръгне. По този начин правителството ни постави в неконкурентни отношения със сивия сектор, който не го хващат никакви наредби, никакви изисквания и никакъв контрол. Разбирате колко е пареща темата за сивия сектор, защото той не е химера – той е ежедневен наш противоборец, който реализира огромни печалби за сметка на намелените такива при легалните производители. Ние сме тези, които плащаме данъците, ние сме тези, които формираме бюджета, ние сме тези, които даваме възможност на управляващите да харчат нашите пари. И същите управляващи, същите политици, независимо дали са опозиция или не, трябва да си дават сметка кой осигурява хазната на една държава.

Фокус: Благодаря ви за това интервю и времето, което ни отделихте, г-жо Кукушева. Надявам се тази наредба скоро да бъде приета, защото и потребителите страдат заради некачествен хляб и хлебни изделия, нали така?

Мариана Кукушева: Няма шансове да бъде приета, поне до края на годината. Но се надяваме да има здрав разум и уважение към инвестициите в бранша и не само в нашия бранш, за да може тя да влезе в сила от 1 януари поне 2021 година.

Забележете, наредбата беше създадена и беше влязла в задължително изпълнение за борба със сивия сектор и за контрол върху стоки с висок финансов риск. Да разбираме, че липсата на такава наредба води и до липсата на контрол. Може би това е тема за следващия ни разговор. Но днес да си пожелаем да е светъл празникът ни. Нека не губим вярата, надеждата и любовта помежду си и нека ни е сладък хлябът.

Автор Марияна Валентинова, Информационна агенция „Фокус“