Мариана Кукушева, НБСХС: И тази година цената на козунака остава непроменена от производителите

15 Април 2020, Информационна агенция „Фокус“

София. И тази година цената на козунака остава непроменена от производителите. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева по повод предстоящия празник Великден и празничната трапеза. Тя обясни, че има огромно разнообразие на козунаци и на суровини, с които той се изработва, но обединяващото между тях е  пшениченото зърно, което символизира на живота.

„Всички религии по света благославят това пшенично зърно. В козунакът присъства и маслото, яйцата и захарта. Разбира се, може да присъстват и фрукти: лимонови и портокалови корички, сухи плодове, ядки, мармалади  и дори локум. Разнообразието е голямо. Цените не са променени спрямо миналогодишните в търговката мрежа от производителите. Мисля, че всеки български производител може да намери своя козунак“, коментира тя.

Мариана Кукушева посъветва потребителите да търсят козунак на познат и утвърден производител. Продуктът трябва да е пакетиран, а на опаковката трябва да е изписано процентното съдържание на всички суровини, които са вложени в него. Трето, но не и маловажно е, че там – където се произвежда току-що изпечен козунак, трябва да бъде подаден на клиента отново  в  опаковка, а продавачът трябва да има всички защитни средства. Тя посъветва  да не се поръчва козунак през интернет, защото не е ясно къде е произведен и какво съдържа. Не е трудно и производството му в домашни условия,  най- добре ще се получи обредния хляб на стайна температура и във влажно помещение, каза още Кукушева.

Тя обърна внимание, че в рисковите часове, когато търговските обекти в  развити държави се опразваха в началото на пандемията, българските хлебопроизводители са изпълнили всички доставки навреме и не са оставили нито едно населено място без хляб.

Материал на Ева Бранимирова.