„Чети етикета“: Увеличават парите за закуските в училище от догодина

Материал на Биляна Гавазова, BTV от 21.02.2020г.

Родители продължават да сигнализират за качеството на храната за учениците

С 15% ще бъдат увеличени парите за безплатните закуски в училище от догодина. Това съобщи за BTV образователният министър Красимир Вълчев. Той е разпоредил спешни срещи на всички директори с родителите, за да се обсъди от каква храна имат нужда децата в училище.

Родители продължават да сигнализират за качеството на безплатните закуски в училище. Според тях сумата от 59 стотинки на дете е крайно недостатъчна, а контрол липсва.

Няколко проблема се смесват в случая, отбеляза в рубриката „Чети етикета“ министърът на образованието Красимир Вълчев, който коментира масовото недоволство на родителите.

„Единият от тях е с договорите, които са сключени. Те трябва да отговарят на наредбите на министерството на здравеопазването по т.нар.рецептурници. Вторият въпрос е изпълнението, имаме сигнали, че доставените храни не отговарят на договорите. Третият проблем е с недостига на средства.“ обясни Красимир Вълчев.

Според министъра тези средства могат да се използват и за подкрепяща закуска в зависимост от училището и желанието на родителите.

„Наредил съм две неща на регионалните управления- едното е директорите на училищата да проведат среща с родителите по темата , а другото еда се изработи механизъм за контрол.“, обясни още той.

В час от училищата има и училищни столове, посочи още министърът, но отбеляза че не е рентабилно поддържането им навсякъде.

„Директорът носи отговорност, той е възложител. Най-трудно е, когато има възлагане на външен изпълнител“ посочи още Красимир Вълчев. Той отбеляза, че вероятно ще има увеличение от 15% на сумата, която се отпуска за закуските в училище

Според Диян Стаматов, директор на 119-то училище в София и общински съветник от ГЕРБ, тези 59 ст., които се отпускат в момента, не са малко. „Ако се използват разионално, те са достатъчни.“, каза той. Според него в повечето случаи децата изяждат закуските, които са им раздадени.

В училището, което той ръководи, обясни, че се раздават подкрепящи закуски, които немогат да нахранят детето за целия ден. „За храната в училището, което ръководя, трябваше много контрол и много усилия“, отбеляза Деян Стаматов.

„Тази програма на МОН за закуските, трябва да се прецени за кого е- за деца, които са в обгрижено положение или за деца, които имат нужда от подпомагане. Тази програма неможе да бъде универсална, по начина по които се прилага в момента“, коментира Елисавета Балабанова-Кофинова от Фондация „За храната“. Според нея тя трябва да бъде прецизирана спрямо конкретните училища.