С какви закуски хранят децата в училище

снимков материал и резюме на Блитц по материал на Биляна Гавазова, BTV

Сигналите за това колко лоши са безплатните закуски в училищата продължават, а родителите стават все по- тревожни. Темата „Какво е качеството на безплатните закуски/плодове, които получават децата ви в училище“. предизвика бурна дискусия, съобщава bTV.

Част от сигналите са за сандвичи с оскъдно количество колбаси, зеленчуци и лютеница със сирене върху тях. Има и за мухлясал портокал, който е получил първокласник в столичното 33-о училище.

„Подготвяйки се за закуска плодовете биват измивани, след което подсушавани. Всеки класен ръководител получава плодовете и ги раздава лично на децата. Това означава, че за да стигне до детето, портокалът минава през четири ръце“, обясни зам.-директорът на училището.

Доставената храна се съхранява в стола и всяка седмица училището изготвя график със закуските за следващата.

„Разпределяме два дни от седмицата да бъде плод, един ден да бъде мляко или сок и в останалите два дни е пакетирана. Ние се стремим да осигурим пълноценна храна за бюджета, с който разполагаме“, каза още зам.- директорът.

Според родителите няма как с 0,50 лв. едно дете да бъде нахранено пълноценно.

Сигнал от Силистра предизвика множество бурни реакции. Майка сигнализира за оскъдна и отблъскваща безплатна училищна закуска, която дъщеря й е получила.

Сандвичът с 41 грама лютеница и 24 грама сирене е по утвърден рецептурник, но според родителите това е крайно недостатъчно за пълноценна закуска. Затова те настояват за актуализиране на наредбата, която е предвидила средната стойност на една закуска да бъде 0,50 лв. на дете.

Това не е качествена храна, призна Грета Ганчева, експерт в МОН.

„Парите, които се дават за безплатните закуски, са само средства, които подкрепят храненето, но не са напълно достатъчни“, обясни Ганчева.

„Средствата за 2020 г., които се отделят за подкрепата на храненето на децата, са 33 400 000 лв. Въпрос на избор на училището е да решат дали искат основна закуска, която е с по-високо енергийно съдържание, или подкрепителна закуска, която може да бъде плод, мляко или зеленчук“, поясни експертът в МОН.

„Многократно сме апелирали за разнообразие в детското меню, а бюджетът да е направен така, че децата да ядат нещо различно от тесто“, обясни Вангелия Мангезова от фондация „За храната“.

Доц. Лалка Рангелова, специалист по детско хранене, показа няколко сандвича, направени по рецептурник и по начина, по който трябва да изглеждат.

Доц. Рангелова пресметна и колко биха стрували тези сандвичи, без обаче да се включват разходите за производство и транспорт. И според нейните изчисления сумата от 0,50 лв. е крайно недостатъчна за качествена закуска за учениците.

От 30 декември има споразумение между министерствата на образованието, здравеопазването и земеделието да се осъществяват внезапни проверки в училищата