Производители недоволни, че търговските вериги не приемат предложенията им за цени

снимка:БГНЕС

Български производители и преработватели недоволстват от политиката на търговските вериги. Според представители на три браншови организации въпреки поскъпването на енергоресурсите и повишаването на минималната заплата, които вдигат стойността на крайния продукт, веригите отказват да приемат предложенията за нови доставни цени на българските стоки.

Предложенията от производителите понякога се бавят с месеци, каза председателят на Федерацията на хлебопроизводителите Марияна Кукушева и обясни какво се случва с производителя през това време:

„От една страна, той започва да отдава под себестойност – това е наказуемо. От друга страна, той няма право да преустановят веднага доставките, защото, по договорни отношения, такава възможност не съществува. А, от трета страна, неговата доставна цена може и да не бъде приета или, когато бъде приета след шест месеца, тя вече не е актуална“.

Това води до фалити на български производители- казаха още представителите на браншовите организации и поискаха съдействие от държавата за подпомагане на българската икономика.

материал на Българско национално радио от 17.12.2019г.