Мариана Кукушева: Търговските вериги задържат доставните цени на храните в България и принуждават българските доставчици да работят под себестойност.

София.Търговските вериги задържат доставните цени на храните в България и принуждават българските доставчици да работят под себестойност. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. По думите й това е порочна практика, тъй като цените на храните, които се предлагат в съответните търговски обекти, са се покачили, това обаче не важи за доставните цени.

„Тази тревожна тенденция беше завъртяна преди 7-8 години, когато се приеха изменения в Закона за защита на конкуренцията, които се отразиха в Закона за храните, но нелоялната търговска практика в момента е в своя пик. Търговската верига има право да промени от утре цената на доставчика, но доставчикът е задължен в рамките на два месеца при форсмажорни обстоятелства да извести своята нова себестойност без да знае дали търговецът ще приеме тази промяна. В момента, в който светът говори за сериозна рецесия, различна от кризата през 2009 година, в момент, в който се структурира бюджетът на новия програмен период на ЕС, в България се провеждат и активират практики, които са характерни за третия свят. Решението е в засилването на контрола”, обясни експертът.

Мариана Кукушева допълни, че в последната стопанска година се наблюдава увеличение на цената на зърното, като това неминуемо ще се отрази и върху цената на крайните продукти в страната.

„Цената на зърното е такава, каквато е готов да определи борсовият клиент. С оглед на това национални цени в тази посока не могат да съществуват. И когато трендът на основната суровина е трайно покачване, няма как да очакваме, че това дълго време може да бъде задържано върху цената на крайния продукт. Има още един фактор, който силно влияе върху себестойността на продукцията, която се създава в България, това е вярната политика в посока увеличаване на доходите. Компонентната човешки труд в себестойността на хляба в момента наближава 35 -40 процента. Недостигът на кадри и на желаещи да работят при нас е огромен. Същата компонента се изразява процентно в себестойността на хляба и цената на брашното“, каза още Мариана Кукушева.

от Марияна Валентинова, Агенция “ Фокус“, Общество, 09.12.19г.