Какво се случи с хляба?

Как от основна храна векове наред – хлябът се превърна в заплаха

Задавали ли сте си въпроса „Какво се случи с хляба?“. Как стана така, че мнението за тази основна храна на две последователни поколения е напълно различно? Ако преди 15-20 години филийката хляб беше най-естественото нещо на масата, днес към нея се поглежда с недоверие и дори страх.

Как от основна храна векове наред – хлябът се превърна в заплаха?

Как от символ на любов и топлина, хлябът се превърна в синоним на вреда?

Какво доведе до тези страхове? Обосновани ли са те? Защо се страхуваме от хляба?

Отговорите на тези въпроси не са еднозначни и причините за заклеймяването на хляба са многофакторни. В тази статия ще ви представя моята гледна точка за тях

Какво доведе до заклеймяването на хляба?

Страхът от въглехидрати

Една от основните причини за зараждане на недоверие към хляба, се крие в индустрията, част от която съм и аз. Досещате се коя е тази индустрия, нали? Ще я наречем с обобщаващото име “Перфектно тяло“. Това е индустрията продаваща обещания; индустрията на всякакви видове диети, физически упражнения, „вълшебни“ добавки и др.

Въпреки че съм част от тази индустрия, винаги съм отхвърлял крайностите и съм защитавал баланса…

Но тази индустрия обича крайностите. И точно тази индустрия в един момент наложи твърдението, че въглехидратите нямат място в менюто ни, ако искаме да сме в перфектна форма. Наложи го и това твърдение стана модерно.

Изведнъж всички, които искаха да отслабнат и/или да се хранят здравословно започнаха да отричат въглехидратните храни и да ги избягват. А кой е основният и най-масов представител на въглехидратните храни? Да. Това е хлябът.

Хлябът започна да бъде сочен с пръст от всички, повлечени от течението на новата мода „отричане на въглехидратите“. Започнаха да се чуват възгласи „хлябът е виновен за наднорменото тегло“; „хлябът е вреден“; „хлябът само ни се лепи“…

С една дума, хлябът стана враг номер едно. Събирателен образ на всичко, срещу което течението „Не на въглехидратите“ се беше изправило.

Какво се случи след това?

Както всяка нова мода в диетите и храненето, така и модата на отричане на въглехидратите затихна. Но гръмките й твърдения продължават да отекват и все още голям брой хора вярват, че въглехидратите нямат място в менюто им. И точно тези хора продължават да отричат хляба.

Параноята „глутен“

Параноята „глутен“ стигна толкова далеч, че за нея вече се разказват и вицове. Ето един от тях:

„Ако искаш да обереш банка, най-добре вземи за оръжие франзела. Всички ще побягнат с писъци“…

Няма да влизаме в подробности относно глутена, но истината е, че този сложен белтък, който се съдържа в зърнените житни растения – ечемик, ръж, пшеница, овес и продуктите, които са произведени от тях, е вреден само за хора, страдащи от болестта цьолиакия. А тези хора са 1% от населението на света…

Освен ако не сте сред този 1 процент, не се страхувайте от глутена. Той не ви вреди по никакъв начин. Всичко, което чувате/четете/слушате е резултат не от научни проучвания, а от спекулации.

Не съществуват научни доказателства, че глутенът вреди по някакъв начин на хората, които не страдат от цьолиакия и нямат доказана непоносимост към глуте

Липса на рекламни бюджети от страна на хлебопроизводителите

Виждали ли сте реклама на хляб по телевизията? А на билборд или в някое списание?

И аз не съм.

Основна причина хлебопроизводителите да не са рекламодатели, се крие в цената на продукта. Тя не позволява отделянето на бюджети за промотиране на хляба.

На пръв поглед може да ви се стори странно да се рекламира хляб, но при наличието на конкуренция на пазара, това би било напълно нормална практика.

Но как липсата на реклама е свързана с отричането на хляба?

Тук ще се наложи за малко да изляза от познатите води на моята индустрия и да вляза в бурното море на медийния бизнес.

Имам удоволствието и честта да се познавам с някои от хлебопроизводителите в България. Те лично са ми споделяли как от различни новинарски сайтове/вестници и дори телевизии са им звънели с предложения за реклама. Когато тези предложения се отхвърлят, съответната медия, ги информира, че ще публикува „шокиращ“ материал за хляба – новина, статистика, разкритие…С една дума измислени материали, целящи да дискредитират хляба.

А подобни „шокиращи“ материали, както знаем, се радват на широк интерес и на голям брой споделяния.

Тъжно, но факт.

Когато следващия път чуете/прочетете някаква крайна позиция относно хляба, замислете се какво стои зад нея. Дали има сериозни и научно обосновани аргументи, които я подкрепят или е изградена върху предположение, спекулации и открития от типа „ШОК и СЕНЗАЦИЯ“…

Ипократис Пападимитракос